Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Νέος Νόμος αυθαιρέτων 4495/2017: Με 250 € τακτοποιείται η αυθαίρετη διαμερισμάτωση - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Νέος Νόμος αυθαιρέτων 4495/2017: Με 250 € τακτοποιείται η αυθαίρετη διαμερισμάτωση
- Ερωτήσεις - Απαντήσεις
 
Οπως είναι γνωστό οι Νόμοι για "Τακτοποίηση Αυθαιρέτων" έχουν δημιουργήσει σωρεία  αποριών και ερωτημάτων στα οποία κατά καιρούς το Υπουργείο και το ΤΕΕ έχουν δώσει σειρά "Ερωταπαντήσεων" που έχουμε δημοσιεύσει και στο Ιστολόγιό μας σε σχετικά άρθρα για τα Αυθαίρετα..
     Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ένα χρήσιμο άρθρο για την ανάγκη "τακτοποίησης" διαμερισμάτων με διαφορετική διαμερισμάτωση από την εγκεκριμένη,περίπτωση που συχνά συναντάται στις πολυκατοικίες.Βέβαια πέρα από το παράβολο των 250€ ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υπολογίζει και την αμοιβή Μηχανικού(με ελεύθερη διαπραγμάτευση) αλλά και την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες παραβάσεις,που ο Μηχανικός θα του υποδείξει..Η "Τακτοποίηση Αυθαιρέτων" πλέον είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στο Πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ-Εξοικονόμηση κατ'Οίκον"-
      Η διαφορετική εσωτ.διαρρύθμιση,επίσης σύνηθες φαινόμενο, δεν είναι μεν παράβαση, αλλά χρειάζεται ενημέρωση φακέλου με την πραγματική κατάσταση,εν όψει και της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίων
===================================================================
 
      Μεγάλη "ανακούφιση" έφερε ο νέος νόμος των  αυθαιρέτων, σε δεκάδες χιλιάδες  ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έχουν κάνει διαφορετική διαμερισμάτωση. Έτσι με πρόστιμο 250 ευρώ εφάπαξ και χωρίς παράβολο μπορούν πλέον να τακτοποιήσουν αυτήν την πολεοδομική παράβαση. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη έκπληξη βρίσκει πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων , που ενώ θεωρούν ότι έχουν ένα νόμιμο ακίνητο, με πολεοδομική άδεια , με συμβόλαια  μεταβίβασης ετών  και υπογραφές μηχανικών , βρίσκονται αντιμέτωποι με αυθαιρεσίες διότι η πραγματική κατάσταση διαφέρει από τα σχέδια του φακέλου της οικοδομικής άδειας στην Πολεοδομία. Έτσι οι πολίτες αναγκαστικά  οδηγούνται σε νέα έξοδα  για την νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, ώστε να αποφύγουν τους μπελάδες με την πολεοδομία. 
        Οι περισσότερες αλλαγές  που έχουν γίνει  αφορούν:
α) διαμερισμάτωση ( δηλαδή διαχωρισμός ή συνένωση διαμερισμάτων)
β) άλλη διαρρύθμιση
γ) κλείσιμο της σκάλας
δ) κλείσιμο φωταγωγού
ε) κλείσιμο μπαλκονιού και ημιυπαίθριου χώρου
στ) συνένωση δύο ορόφων και μετατροπή σε μεζονέτα.
       Έτσι όταν οι πολίτες χρειάζονται να κάνουν ενεργειακό πιστοποιητικό για να νοικιάζουν το ακίνητό τους  ή να πάρουν βεβαίωση νομιμότητας από μηχανικό, για να το πουλήσουν  ή να το μισθώσουν, πληροφορούνται ότι, η πραγματικότητα διαφέρει από  τα πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια της πολεοδομίας και ότι  θα πρέπει να νομιμοποιήσουν πρώτα τις αυθαιρεσίες και μετά να προχωρήσουν στην μεταβίβαση  ή ενοικίαση της ιδιοκτησίας τους. Επιπλέον αυτή η διαδικασία απαιτείται πλέον και για την ηλεκτρονική  ταυτότητα του κτιρίου, που για τις κατοικίες ισχύει για κάθε 5 χρόνια.
  • Τι είναι η Διαμερισμάτωση;
    Αφορά την περίπτωση που σε έναν όροφο υπάρχει διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδοµικής άδειας
  • Πότε θεωρείται αυθαιρεσία η διαμερισμάτωση;
     Όταν έχει γίνει διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου, από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, και έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Τότε θεωρείται παράβαση και υπάγεται στις διατάξεις του  νόμου περί αυθαιρέτων κατασκευών και υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Επίσης  πληρώνεται 250 Ευρώ   εφάπαξχωρίς να καταβάλλεται παράβολο. Συνήθως, επειδή αλλάζουν τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος  υπάρχει αλλαγή και στην εγκατάσταση θέρμανσης, για αυτό και το 80% των περιπτώσεων χρειάζονται τακτοποίηση με το νόμο περί αυθαιρέτων.
  • Στο διαμέρισμά μου δεν έχουν αλλάξει τα Μηχανολογικά σχέδια. Τι κάνω;
     Σε αυτήν την περίπτωση , ο μηχανικός σας αποτυπώνει την  πραγματική κατάσταση  και  καταθέτει  νέα κάτοψη στην πολεοδομία, για να ενημερωθεί ο φάκελος  της οικοδομικής άδειας στη πολεοδομία. Επίσης αυτή η διαδικασία απαιτείται πλέον και για την Ηλεκτρονική  ταυτότητα του κτηρίου. Προσοχή όμως ! Δεν θα πρέπει να έχουν αλλάξει  οι όψεις του κτιρίου και να μην έχετε  παραβιάσει τις διαστάσεις  κοινόχρηστου  χώρου ( διάδρομο, σκάλα κλπ).
  • Πριν από χρόνια έκανα  εσωτερικά ανακαίνιση στο διαμέρισμα και  άλλαξα  την  διαρρύθμιση του . Αυτό είναι διαμερισμάτωση  και πρέπει να τη δηλώσω;
Όχι δεν είναι διαμερισμάτωση . Η διαφορετική διαρρύθμιση αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που  προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας,  δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχει υποχρέωση υπαγωγής στο νόμο, όμως θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στη Ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.
  • Έχω Άδεια για διώροφη οικοδομή με δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα. Στη φάση της κατασκευής συνένωσα  τα διαμερίσματα και έκανα  μια μεζονέτα. Αυτό είναι διαμερισμάτωση και δηλώνεται;
Όταν  δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και όλο το κτήριο είναι μία κάθετη ιδιοκτησία όσες διαμερισματώσεις αν έχουν γίνει σε όσα επίπεδα κι αν έχουν γίνει (εντός νομίμου περιγράμματος) αποτελούν μία παράβαση διαμερισμάτωση  και πληρώνεται πρόστιμο 250€ και όχι παράβολο.
  • Ένας όροφος έχει τρία διαμερίσματα και το Α1 διαμέρισμα έχει μεγαλώσει  5  τ.μ. εις βάρος  του διαμερίσματος Α2 , ενώ το  Α3  είναι εντάξει. Θεωρείται η παραπάνω μεταβολή των τ.μ. ως αυθαιρεσία, και χρειάζεται τακτοποίηση ως διαφορετική διαμερισμάτωση?
Αφού έχουν αλλάξει τα περιγράμματα των ιδιοκτησιών Α1  και Α2, είναι  διαμερισμάτωση.  Η υπαγωγή γίνεται ανά όροφο και μπορεί την αίτηση να την κάνει ένας από τους δύο ιδιοκτήτες. Η υπαγωγή στο νόμο αυθαιρέτων καλύπτει και τους δύο. Οπότε καλό είναι -αν συμφωνούν και οι 2 με την τακτοποίηση- να μοιραστούν και τα έξοδα και να πάρουν και οι 2 από ένα αντίγραφο της ολοκληρωμένης υπαγωγής.
  • Σε πολυκατοικία  τα σχέδια της πολεοδομίας είναι διαφορετικά από την  πραγματικότητα. Όμως τα σχέδια της σύστασης της οριζόντιας ιδιοκτησίας και τα κοινόχρηστα είναι  τα πραγματικά. Είναι διαμερισμάτωση και χρειάζεται και η  συναίνεση των συνιδιοκτητών;
Ναι και αυτή  η περίπτωση  ανήκει στην κατηγορία της διαμερισμάτωσης και  τακτοποιείται . Αν τώρα  η πραγματική κατάσταση είναι όπως η σύσταση, δεν χρειάζεται συναίνεση καθώς στην ουσία οι ιδιοκτήτες συναίνεσαν κατά την υπογραφή των συμβολαίων.
  • Δύο διαμερίσματα που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη χωρίς να υπάρχει σύσταση και έγινε η μετατόπιση ης μεσοτοιχίας αυτό είναι διαμερισμάτωση;
Διαμερισμάτωση νοείται μεταξύ οριζόντιων ιδιοκτησιών (κι ας είναι ίδιος ο ιδιοκτήτης). Αν ΥΠΑΡΧΕΙ σύσταση δηλώνεται στην κατηγορία << διαμερισμάτωση>>. Αν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σύσταση τότε δηλώνεται ως μία παράβαση για αλλαγή διαρρύθμισης .
  • Ένα  υπόγειο το οποίο ανήκει σε 2 ιδιοκτήτες ( είναι χωρισμένο) αλλά μέρος του υπόγειο έχει πάει στον άλλον ιδιοκτήτη υπολογίζεται σαν διαμερισμάτωση; 
Ναι είναι διαμερισμάτωση. Η τακτοποίηση ( δήλωση στο νόμο περί αυθαιρέτων) γίνεται από τον ένα ιδιοκτήτη για όλο το υπόγειο και με την περαίωση της δήλωσης θεωρείται τακτοποιημένος και ο άλλος ιδιοκτήτης . Οπότε καλό είναι να μοιραστούν τα έξοδα και να πάρουν και οι 2 από ένα αντίγραφο της ολοκληρωμένης υπαγωγής.
  • Έκλεισα τον  διάδρομο και μεγάλωσα 2 τετραγωνικά  το διαμέρισμα. Μπορώ να το νομιμοποιήσω;
Ναι. Αυτό όμως, είναι  υπέρβαση δόμησης και τακτοποιείται με άλλες προϋποθέσεις. Όχι όμως ως διαμερισμάτωση. Το κλιμακοστάσιο, οι διάδρομοι και ο ακάλυπτος χώρος  είναι κοινόχρηστα και  άρα δεν νοείται διαμερισμάτωση.(*Ση.-Επίσης ως "υπέρβαση δόμησης" και όχι ως διαμερισμάτωση πρέπει να αντιμετωπιστούν και παραβάσεις όπως "κλείσιμο φωταγωγού")
Πηγή:roumlouki.gr
=======================================================================
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου