Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ:Γιατί καθυστερεί Το Πρόγραμμα-Βασικοί Λόγοι.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ:Γιατί καθυστερεί Το Πρόγραμμα-Βασικοί Λόγοι.
 
**Σχόλιό μας**:Το σήριαλ καθυστερήσεων επαναπροκήρυξης του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον",στο οποίο πολλά άρθρα έχουμε αφιερώσει στο Ιστολόγιό μας, δεν έχει τελειωμό.Πέραν από χρονοβόρες διαδικασίες "επανασχεδιασμού-βελτιώσεων",τις αναζητήσεις πηγών χρηματοδότησης,άλλοι βασικοί λόγοι είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην υποχρέωση του αναθεώρησης του ΚΕΝΑΚ(Κανονισμού Ενεργ Απόδοσης Κτιρίων) αλλά και των Προδιαγραφών nZEB(Κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης)-Ο ΚΕΝΑΚ,λέγεται, είναι σε στάδιο υπογραφών....Υπομονή για όλα τ'άλλα....
      Χρήσιμη ενημέρωση στο παρακάτω άρθρο....................
===================================================================
    Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), διοργάνωσε σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Μηχανισμοί & Δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Request2action.
Τόσο από τις παρουσιάσεις των ομιλητών και τις παρεμβάσεις του κοινού, όσο και από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο παρασκήνιο, "βγήκαν" ειδήσεις που αφορούν στο τρίπτυχο της καθυστέρησης των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και του νέου "εξοικονομώ": α. την ολοκλήρωση του cost optimal των παρεμβάσεων, β. την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ και γ. τον ορισμό των προδιαγραφών των nZEB κτιρίων. Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία για το καθένα:
α. για το cost optimal:
Απ' ότι φαίνεται και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κίλια, Γενικού Διευθυντή του ΚΑΠΕ, το cost optimal, δηλαδή ο «καθορισμός των βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων» έχει ολοκληρωθεί και έχει αξιοποιηθεί στη σύνταξη του νέου ΚΕΝΑΚ.
β. για τον νέο ΚΕΝΑΚ
Ο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται ήδη στο στάδιο των υπογραφών ενώ εκκρεμούν ακόμα οι τεχνικές οδηγίες εφαρμογής του καθώς και η ολοκλήρωση του νέου λογισμικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να μην τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το περιεχόμενο του νέου νόμου.
γ. για τις προδιαγραφές των nZEB
Στον νέο ΚΕΝΑΚ δεν έχει ενταχθεί ο ορισμός και οι λεπτομέρειες που αφορούν στα nZEB κτίρια (κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας), των οποίων η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2017 – αρχές του 2018. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ήδη, με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες αρχές ή είναι ιδιοκτησίας τους πρέπει να είναι nZEB, οπότε και η καθυστέρηση ορισμού προδιαγραφών από το ελληνικό κράτος ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα σε κατασκευές που θα ολοκληρωθούν τότε, οι οποίες θα βασίζονται σε μελέτες και δημοπρατήσεις με προδιαγραφές που απέχουν από τις αναμενόμενες για τα nZEB κτίρια.
 
Νέο "εξοικονομώ"
     Σύμφωνα με την κα Νίκου, Προϊσταμένη Μονάδας Α' Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ, το νέο πρόγραμμα κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, με χρήση των κωδικών του taxis ενώ η σχετική πλατφόρμα του νέου "εξοικονομώ" είναι σχεδόν έτοιμη. Η επιλογή της τράπεζας (σε περίπτωση δανεισμού) θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας και η επαφή με την τράπεζα ουσιαστικά θα περιορίζεται μόνο στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
 
Επανεξέταση οδηγίας ενεργειακής απόδοσης
     Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε πως αναμένεται και νέα, αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 (πέρα από την προγραμματισμένη ανά πενταετία αναθεώρηση των εθνικών ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης).
Για τη νέα αυτή οδηγία αναμένεται να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα για την υιοθέτησή της από τις εθνικές νομοθεσίες.
Πηγή:b2green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου