Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΚΙΝΗΤΑ-ΕΝΟΙΚΙΑ:Στροφή σε μικρά διαμερίσματα για τους ενοικιαστές

ΑΚΙΝΗΤΑ-ΕΝΟΙΚΙΑ:Στροφή σε μικρά διαμερίσματα για τους ενοικιαστές
   

     Στροφή σε μικρότερα διαμερίσματα κάνουν οι ενοικιαστές κατοικιών τα τελευταία χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης ενώ πέφτουν οι τιμές στις ακριβές περιοχές, όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή».
    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο, το 2010 όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση τα διαμερίσματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν επιφάνειας 75-90 τ.μ., ανεξαρτήτως παλαιότητας, αν και η προτίμηση ήταν σαφώς προς τα ακίνητα που βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση, συνηθέστερα δηλαδή τα νεότερης κατασκευής.
    Παράλληλα, μια σημαντική μερίδα των ενδιαφερομένων στρέφονταν και προς ακίνητα με τρία ή και περισσότερα υπνοδωμάτια, ανάλογα με τις προδιαγραφές του κάθε ακινήτου, δηλαδή σε επιφάνειες της τάξεως των 100-120 τ.μ.
    Σήμερα, τα εν λόγω ακίνητα κρίνονται δυσπρόσιτα για την πλειονότητα των ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα να καταγράφουν και τις μεγαλύτερες απώλειες σε ό,τι αφορά το κόστος ενοικίασης, την ίδια στιγμή που για τους ιδιοκτήτες τους η φορολογική επιβάρυνση είναι πολλαπλάσια σήμερα σε σχέση με το 2010.
    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αλυσίδας μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάδος, οι ενοικιαστές κινούνται κατά κύριο λόγο σε μικρότερης επιφάνειας ακίνητα της τάξεως των 60-80 τ.μ., έχοντας όμως σαφή προτίμηση σε νεότερες κατασκευές, ηλικίας 10-15 ετών.
     Στην ίδια έρευνα καταγράφεται ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Αναλυτικά ανά περιοχή τα αποτελέσματα της έρευνας

  • Σε περιοχές της Αττικής όπως π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή προτιμώνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., κάτω των 20 ετών, σε τιμές 400-500 ευρώ. Στις φθηνές περιοχές, όπως π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, αλλά σε τιμές κάτω από 350 ευρώ. Τέλος, στις ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία) ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150 τ.μ., 15ετίας, σε τιμές 1.000 με 1.200 ευρώ, ενώ στις πλέον ακριβές περιοχές (Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για μονοκατοικίες 250-400τ.μ., όπου οι τιμές ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και αγγίζουν τις 2.500 ευρώ.
  • Στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα μικρά διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο, σε καλή κατάσταση, ασχέτως ηλικίας, επιφάνειας 40-50 τ.μ., σε τιμές 250-300 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 70-80 τ.μ., στα 400 ευρώ.
  • Στις βόρειες και δυτικές συνοικίες (από Συκιές έως Κορδελιό) ζητούνται διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 80 τ.μ., μέχρι 20ετίας, με τιμή ενοικίασης της τάξεως των 300 ευρώ. Στις ακριβές περιοχές (Πανόραμα) προτιμούνται οι μεζονέτες, με εμβαδόν περίπου 180 τ.μ., 15ετίας, με κόστος 700 ευρώ.
    Το βέβαιο είναι ότι πλέον όλο και περισσότεροι στρέφονται στη λύση της ενοικίασης, καθώς, ακόμη και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, απέχουν από την απόκτηση κατοικίας, είτε επειδή είναι αδύνατη η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση είτε επειδή εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, είτε ακόμη επειδή δεν επιθυμούν να έχουν τη συνεχή ανασφάλεια και επιβάρυνση των φόρων και λοιπών βαρών που συνοδεύουν πλέον την κατοχή ακινήτων.
    Ένα άλλο χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης είναι η πτώση που διαμορφώνεται σε 35% κατά μέσον όρο στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στην Αττική από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2010 μέχρι σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι διαπιστώνουν ότι μπορούν πλέον να μισθώσουν σαφώς ποιοτικότερα ακίνητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα συχνά και σε χαμηλότερη τιμή.
    Σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα της RE/MAX, οι τιμές κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου υποχώρησαν μόλις κατά 1%, με την πτώση στην Αττική να μην ξεπερνάει το 0,9%, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, η θετική αυτή εικόνα, ιδίως σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών στην πλειονότητα των περιοχών, ενώ στις υπόλοιπες η ζήτηση παρέμεινε σταθερή.
    Ειδικότερα, στην Αττική, στις ακριβές περιοχές όπως η Εκάλη και το Νέο Ψυχικό, η πτώση ήταν σημαντική, καθώς διαμορφώθηκε σε 13%, ενώ ακολούθησαν τα ενοίκιαστις συνοικίες των δυτικών προαστίων, όπου τα ενοίκια μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%. Πτωτικά κινήθηκαν και ορισμένα τμήματα του κέντρου, όπως οι Αμπελόκηποι, όπου οι τιμές των ενοικίων υποχώρησαν κατά 11%. Ωστόσο γενικότερα τα ενοίκια στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας ήταν σταθερά, με εξαίρεση το Κολωνάκι, όπου σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 5%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας, σε μια σαφή ένδειξη αύξησης της ζήτησης. Αντίστοιχα, σταθερά παρέμειναν τα ενοίκια και στα νότια προάστια.
    Στις ακριβότερες περιοχές και στα μεγαλύτερα ακίνητα καταγράφονται οι σημαντικότερες μειώσεις τιμών ενοικίων, τάση που εμφανίζεται ήδη από τις αρχές του 2010, όταν οι τότε ενοικιαστές είχαν αρχίσει να διαπιστώνουν την έλευση της οικονομικής κρίσης κι έσπευσαν να αποφύγουν ακριβά προάστια, που συχνά συνοδεύονται και από εξίσου ακριβά κοινόχρηστα έξοδα.
Πηγή:polispress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου