Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ:Εγκριση Χρηματοδότησης και Απόφαση Εγκρισης Ωφελούμενων

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ:Εγκριση Χρηματοδότησης και
Απόφαση Εγκρισης Ωφελούμενων
 
   Επι τέλους κάτι κινείται στο "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον".Εγκρίθηκε Χρηματοδότηση  100εκ για αποπληρωμές καθώς και μια νέα απόφαση ένταξης νέων "Ωφελουμένων" στο Πρόγραμμα.Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και οι βελτιώσεις στο Πρόγραμμα που τόσες φορές έχουμε αναφερθεί. Δημοσιεύουμε παρακάτω δύο σχετικά άρθρα και αναζητείστε στην Απόφαση τα  νέα ονόματα ωφελουμένων ανά περιοχή..
 
Ενέκρινε την χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΝ, (ταμείο του ''εξοικονομώ'') ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος 
 
  Την άμεση χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΝ, με ποσό 100 εκατ. ευρώ , για την πλήρη αποπληρωμή όλων των δικαιούχων (περίπου 10.000 νοικοκυριών τα οποία με την σειρά τους, θα εξοφλήσουν περίπου 30.000 επαγγελματίες), από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον», ενέκρινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Όπως δήλωσε ο κ.Κωνσταντινόπουλος , έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εγκριθεί από την Ε.Ε. , η ένταξη νέων χρηματοδοτήσεων για δικαιούχους του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον», με εμπροσθοβαρή χρονικά τρόπο, στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Σημειώνεται , ότι το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον», αποτελεί ένα επιτυχημένο εργαλείο υποστήριξης της αειφόρου αναπτυξιακής πολιτικής , αφού έχει πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μεγάλο αριθμό ελληνικών νοικοκυριών. -
Πηγή:b2green.gr

Τα ονόματα επιπλέον 554 ωφελούμενων στο ''εξοικονομώ'' 
            
   Το ΕΤΕΑΝ υπέγραψε σήμερα νέα απόφαση υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον».
   Οι νέοι ωφελούμενοι του προγράμματος ειναι 554 με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 6.497.385,79 €.
   Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.

***Σχετικά αρχεία:ΚΛΙΚ κάτω
Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων της 22-09-2014

 πηγή:b2green.gr

ΑΚΙΝΗΤΑ:Τι ακίνητη περιουσία διαθέτουν οι Ελληνες.

ΑΚΙΝΗΤΑ:Τι ακίνητη περιουσία διαθέτουν οι Ελληνες.


Συγκεκριμένοι οι ιδιοκτήτες κατέχουν περιουσία αξίας λίγο πάνω από 500 δις ευρώ και μαζί με τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος η αξία φτάνει το 1 τρις ευρώ με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Υπενθυμίζεται ότι πριν την κρίση η αξία της ακίνητης περιουσίας είχε φτάσει το 1,2 τρις για να πέσει στα 500-520 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, περίπου 6 στους 10 Ελληνες διαθέτουν κάποιο σπίτι, κατάστημα, γραφείο ή οικόπεδο εντός σχεδίου.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 οι φορολογούμενοι προκύπτουν τα εξής:

-5.569.336 άτομα διαθέτουν κτίσματα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κλπ) και οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού που η συνολική αντικειμενική αξία τους υπερβαίνει τα 520,49 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο η αξία των ακινήτων τους ανέρχεται σε 93.456,65 ευρώ.

- Ένας στους δυο ιδιοκτήτες ακινήτων ή 2.769.177 φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους μικρή ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 63,56 δισ. ευρώ με τη μέση αξία να φθάνει τις 22.954,80 ευρώ.

- Κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 φορολογούμενοι. Το συνολικό ύψος της περιουσίας τους φθάνει τα 96,83 δισ. ευρώ ή 71.404,53 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Ακίνητη περιουσία από 100.000 έως 200.000 έχουν στην κατοχή τους 881.698 φορολογούμενοι με τη συνολική αξία των ακινήτων τους να φθάνει τα 122,27 δισ. ευρώ ή 138.680,15 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου και οικόπεδα εντός σχεδίου αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ διαθέτουν 447.587 φορολογούμενοι ή το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων. Το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογούμενων ανέρχεται σε 132,46 δισ. ευρώ ή 125.957,29 ευρώ κατά μέσο όρο.

291.322 ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος και συμπληρωματικό φόρο αφού η αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων τους υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

- Αστικά ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ έχουν δηλώσει μόλις 114.793 άτομα που αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του συνόλου των ιδιοκτητών. Η συνολική αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων που δήλωσαν οι εν λόγω φορολογούμενοι ανέρχεται σε 105,3 δισ. ευρώ και καλύπτει το 20,24% της συνολικής αξίας όλης της αστικής ακίνητης περιουσίας την οποία έχουν δηλώσει συνολικά οι 5,57 εκατ. ιδιοκτήτες. Καθένας από αυτούς τους «μεγαλοϊδιοκτήτες» έχει δηλώσει κατά μέσο όρο αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 917.779,04 ευρώ.

- 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

- Μόλις 492 ιδιοκτήτες διαθέτουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους αυτών ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ ή 8.466.889,08 ευρώ κατά μέσο όρο.
Μηγή:Michanikos.gr

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ:Οροι Διακίνησης & Εμπορίας '2014-Γενικά Θέματα Καυσοξύλων&Λεβήτων-"Εξοικονόμηση κατ"Οίκον"-

ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ:Οροι Διακίνησης & Εμπορίας '2014-Γενικά Θέματα Καυσοξύλων&Λεβήτων
-"Εξοικονόμηση κατ"Οίκον"

      Τα Καυσόξυλα,έχουν επανέλθει στην ζωή μεγάλης μερίδας των πολιτών, έπειτα από την ανάλγητη απόφαση εξίσωσης τιμής πετρελαίου Θέρμανσης-Κίνησης με το "πρόσχημα" πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων.Κι ενώ  από φέτος έχουν τοποθετηθεί στα πρατήρια υποχρεωτικά συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής εισροροών-εκροών και δεν υφίσταται τεχνικά δυνατότητα λαθρεμπορίου,η αναλγησία του μέτρου συνεχίζεται και μάλιστα με συνδυασμένη κοροϊδία, με την "απλόχερη" εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για μείωση του Φόρου κατά 30% που σημαίνει 10-12 λεπτά μείωση τιμής πετρελαίου.
       Ετσι τα καυσόξυλα παραμένουν στην επικαιρότητα καθώς και οι λέβητες καυσόξυλων,που πρέπει να σημειωθεί ότι,μαζί με τα ενεργειακά Τζάκια, είναι επιλέξιμη δαπάνη στο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον".για Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
       Γι αυτό  ας ενημερωνόμαστε για τα ισχύοντα για τα καυσόξυλα σήμερα
 
Διακίνηση & Εμπορία Καυσόξυλων
 
Απόφ.Αριθμ. Α2 –861/14.8.2013
Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)
 
Δημοσίευση από Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού Δνσης Ανάπτυξης ΠΕ Καστοριάς.(από Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 18 9.2014)
 
 
Αναλυτικά το σχετικό αρθρο 132 παρατίθεται παρακάτω
...........................................................................................................................................................................................
ΕΝΟΤΗΤΑ 12.4. ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Άρθρο 132 Λιανική πώληση καυσόξυλων
Επιπλέον των γενικών απαιτήσεων για τη λιανική πώληση προϊόντων, για τη χύδην πώληση καυσόξυλων προβλέπονται τα εξής:
1. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).
2. «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
3. «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
4. Οι λιανοπωλητές δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.α) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
5. Οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους, για τον υπολογισμό του όγκου.
6. Οι λιανοπωλητές εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
7. Δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα-πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.
8. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω παρ. 1 επιβάλλεται στο λιανοπωλητή πρόστιμο χιλίων ευρώ (1000€).
9. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω παρ. 7 επιβάλλεται στο λιανοπωλητή πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5000 €).
Πηγή: taxheaven.gr
====================================================================================
***Διαβάστε,επίσης,μια Συλλογή Χρήσιμων Σχετικών Αρθρων :
 

 

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Το ΦΕΚ της απόφασης συμψηφισμού ενεργειακής αναβάθμισης & αυθαιρέτων

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Το ΦΕΚ της απόφασης συμψηφισμού ενεργειακής αναβάθμισης & αυθαιρέτων

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ B 2440/2014 (15-09-2014), σχετικά με τις εξής αποφάσεις:
  • Καθορισμός συμψηφισμού των ποσών που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και για τη στατική επάρκεια κτιρίων προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται από τον ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης − Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».
  • Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να συμψηφιστούν τα ποσά που καταβλήθηκαν για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτιρίων προ του έτους 2003, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης − Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».
         *** Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ.

Πηγή:b2green.gr

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ & ΕΝΕΡΓ.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ:Συμψηφισμό​ς Προστίμων Αυθαιρέτων με Εργασίες Ενεργειακή​ς Αναβάθμιση​ς και Στατικής Επάρκειας

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ & ΕΝΕΡΓ.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ:
Συμψηφισμό​ς Προστίμων Αυθαιρέτων με Εργασίες Ενεργειακή​ς Αναβάθμιση​ς και Στατικής Επάρκειας

Συμψηφισμός προστίμων αυθαιρέτων του νόμου 4178 με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας – Δηλώσεις Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Ταγαρά
       Κοινή υπουργική απόφαση για τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας υπέγραψαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς.
    Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.
 
.....Περισσότερα ΚΛΙΚ ΕΔΩ michanikos.gr

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:Ηλεκτρονικό μητρώο για όλα τα κτίρια - ξεκινά η καταγραφή από τα 500.000 αυθαίρετα

  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:Ηλεκτρονικό μητρώο για όλα τα κτίρια - ξεκινά η καταγραφή από τα 500.000 αυθαίρετα

 
    Από την ερχόμενη χρονιά ξεκινά η διαδικασία για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, με στόχο όλα τα στοιχεία να αποτυπωθούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Προτεραιότητα θα δοθεί στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που έχουν (ή θα έχουν) υπαχθεί στους νόμους της τακτοποίησης, για τα οποία η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πενταετίας.  
     Η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και θα είναι υποχρεωτική. Ακίνητα χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών θα θεωρούνται παντελώς αυθαίρετα. Η υποβολή ψευδών στοιχείων από τον αρμόδιο μηχανικό θα τιμωρείται αυστηρά με υψηλά πρόστιμα και στέρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
      Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θεσπίστηκε το 2010, στον νόμο περί ημιυπαίθριων και από τότε εκκρεμεί. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και προωθήθηκε στο ΣτΕ. Για την κατάρτισή του υπήρξε στενή συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία από το ανώτατο δικαστήριο και το ΠΔ θα τεθεί σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2015. Οπότε θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες.
     Οι πολίτες υποχρεούνται κάποια στιγμή εντός της δεκαετίας (ή πενταετίας για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων) να συμπληρώσουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Πέραν ωστόσο της γενικής προθεσμίας, σε περίπτωση οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας σε κτίριο, για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, πρέπει να συμπληρωθεί η ταυτότητα για το σύνολο του κτιρίου.
      Σε περίπτωση μεταβίβασης κτίσματος, πρέπει να συμπληρωθεί ταυτότητα κτιρίου, η οποία θα αντικαταστήσει την βεβαίωση του μηχανικού που συνοδεύει σήμερα τα συμβόλαια. Το έργο της συμπλήρωσης της ταυτότητας κτιρίου αναλαμβάνει μηχανικός, τον οποίο ορίζει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος υποβάλλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή με αίτηση προς την αρμόδια Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδίδεται κωδικός ιδιοκτήτη, ο οποίος αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον αρμόδιο μηχανικό και στον αναφερόμενο στην αίτηση ιδιοκτήτη. Η ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής ισχύει τόσο για το σύνολο του κτιρίου όσο και για τις αυτοτελείς ιδιοκτησίες, οριζόντιες ή κάθετες.    
     Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις μεταξύ συνιδιοκτητών, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρήσει ο κάθε ιδιοκτήτης ξεχωριστά για το διαμέρισμά του. Οποιαδήποτε εργασία καθ' υπέρβαση της άδειας δόμησης ή της ταυτότητας κτιρίου θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου.
 
      Σε περιπτώσεις υποβολής ψευδών στοιχείων ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό, προβλέπονται, πέρα των ποινικών κυρώσεων, πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ και αναστολή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για διάστημα από δύο έως 24 μήνες.
 
Μέσω Διαδικτύου και οι άδειες
     Από το 2015, μαζί με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, αρχίζει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση των αδειών δόμησης. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ προβλέπει πως στο τέλος Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών σε 6 πολεοδομικά γραφεία, μεταξύ των οποίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κορίνθου κ.ά., ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας. Δικαιολογητικά και μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μέσα στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία στάδια, χωρίς να χρειάζονται τα πηγαινέλα των μηχανικών στις πολεοδομίες. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής τους άδειας μέσω του υπολογιστή τους με ειδικό κωδικό πρόσβασης. Πρόσβαση θα έχει φυσικά και ο μηχανικός, καθώς και οι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και συνδέεται με τον νέο θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ως μέρος ενός συνολικού πληροφοριακού συστήματος που θα διαχειρίζεται ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία που αφορούν το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Με στόχο στη συνέχεια, μέχρι την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου το 2020, να υπαχθούν σε αυτό και όλα τα χωρικά και πολεοδομικά στοιχεία της επικράτειας.
Πηγή:b2green.gr

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτοβολταϊκά:τι είναι το Net Meetring

Φωτοβολταϊκά: τι είναι το Net metering

     Μετά την μεγάλη άνθηση των Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε Στέγες και Αγροτεμάχια και την άδοξη και επώδυνη,για πολλούς, οικονομική εμπειρία λόγω της συστηματικής ασυνέπειας της πολιτείας(μείωση τιμών παρά τα 25ετή συμβόλαια,αύξηση τιμής κατανάλωσης,επιβολή εισφορών ,φορολογικά μέτρα κλπ) μια νέα τάση αρχίζει να κάνει δειλά την εμφάνισή της στον τομέα των Φωτοβολταϊκών.
    Η επόμενη μέρα στην αγορά των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, «ακούει» στο όνομα Net Metering. Τι είναι, πώς εφαρμόζεται και ποιες είναι οι προτάσεις για την αφομοίωση από την ελληνική αγορά;
   Πρόκειται για την Εγκατάσταση μικρών ΦΒ συστημάτων για κάλυψη της οικιακής κατανάλωσης,δηλ για αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση,γνωστή με τον όρο Net Metering 
 
    Ετσι δόθηκε,τελευταία, στη δημοσιότητα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την αυτοπαραγωγή από μικρά φωτοβολταϊκά (φ/β) με συμψηφισμό ενέργειας (net metering) που έθεσε σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
    Με απλά λόγια,πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες να εγκαταστήσουν ένα μικρό φ/β στο σπίτι τους και να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, αποφεύγοντας έτσι ένα σημαντικό τμήμα του λογαριασμού της ΔΕΗ που πληρώνουν σήμερα.
     Το κόστος των ΦΒ συτημάτων έχει πλέον μειωθεί αισθητά.Ας ελπίσουμε δε, τα αρνητικά σημεία που επισημαίνονται στο άρθρο να αρθούν στην διαβούλευση και να μην υπάρχουν νέες "εκπλήξεις" χαρατσιών,"ειδικών εισφορών" ή άλλων "ιδεών", σε όσους επιλέξουν την αυτοπαραγωγή για αυτοκατανάλωση. 
     Παραθέτουμε παρακάτω  δυό διαφωτιστικά αναλυτικά άρθρα από φιλικές ιστοσελίδες
 
 

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:O «χάρτης» των ελληνικών κατοικιών από την ΕΛΣΤΑΤ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:O «χάρτης» των ελληνικών κατοικιών από την ΕΛΣΤΑΤ
Στατιστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ του 2011:Πλήθος-Ηλικία - τετραγωνικά - θέρμανση κλπ. -

      Στα 6.384.353 ανέρχονταν συνολικά οι κατοικίες στην Ελλάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής κατοικιών που διεξήχθη το 2011 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
      Εξ' αυτών οι 6.371.901 είναι κανονικές (δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν) κατοικίες (ποσοστό 99,8%) και οι 12.452 μη κανονικές (π.χ. καλύβες, βάρκες κλπ) κατοικίες (ποσοστό 0,2%).   
      Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει το 65,7% των κανονικών κατοικιών είναι κατοικούμενες και το 35,3% κενές, ενώ οι περισσότερες βρίσκονται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
       Το μεγαλύτερο ποσοστό των κανονικών κατοικιών (22,6%) κατασκευάστηκε την περίοδο 1971 – 1980, ενώ το 44,7% του συνόλου των κατοικιών βρίσκεται σε πολυκατοικίες.
      Επίσης, οι περισσότερες κατοικίες είναι μεταξύ 60-79 τετραγωνικών μέτρων (1.573.911 κατοικίες) και μεταξύ 80-99 τετραγωνικών μέτρων (1.494.508).
      Παράλληλα, οι περισσότερες κατοικίες (2.429.591) έχουν 3 δωμάτια, ενώ κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 34,6 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.
      Να σημειωθεί ότι το 60% έχει κεντρική αυτόνομη θέρμανση και το 17,5% κεντρική μη αυτόνομη θέρμανση -
 
 
Πηγή:b2green.gr