Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ενεργειακό Τζάκι: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ενεργειακό Τζάκι: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

    Η συζήτηση για την αιθαλομίχλη, που προκαλείται από τα τζάκια, έγινε αντικείμενο προβληματισμού. Συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος – την περυσινή χρονιά –με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου, προτάσεις και παρεμβάσεις φορέων, πολίτες, οι οποίοι ανήσυχοι προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί το να καίει κανείς την παλιά επιχρωματισμένη καρέκλα του σπιτιού του στην εστία, ήταν πράξη περιβαλλοντικής ασυνειδησίας...
Σε όλα αυτά, μία πιθανή απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν τα ενεργειακά τζάκια.
Ομοιότητες - διαφορές με ένα τζάκι παλαιού τύπου
   Σε πρώτο επίπεδο, οι διαφορές, που παρουσιάζει ένα συμβατικό τζάκι - παλαιού τύπου - σε σύγκριση με ένα ενεργειακό, είναι σχεδόν μηδαμινές - εξ' όψεως τουλάχιστον. Στην πραγματικότητα, όμως, το ενεργειακό τζάκι έχει μεγαλύτερη απόδοση, ρυπαίνει πολύ λιγότερο την ατμόσφαιρα, γιατί είναι κλειστή η εστία του, ενώ καίει τα περισσότερα από τα καυσαέρια, που απελευθερώνονται. Το μονοξείδιο, αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα καίγονται πριν φύγει στην ατμόσφαιρα, πριν δηλαδή ελευθερωθούν.
   Αυτό, που χωρίζει ένα κλασικό – συμβατικό τζάκι από ένα νέου τύπου, ενεργειακό, είναι η μεγάλη διαφορά που έχουν σε απόδοση. Συγκεκριμένα, ο βαθμός απόδοσης ενός συμβατικού τζακιού είναι περίπου 15%, ενώ ο αντίστοιχος ενός ενεργειακού κυμαίνεται μεταξύ 70 – 85%.
Κόστος αγοράς - εγκατάστασης
   Για την αγορά και εγκατάστασή του, τα χρήματα, που απαιτούνται, ξεκινούν από 2.000 και μπορεί να φτάσουν έως και 5.000 ευρώ. Εάν υποθέσουμε μια περίοδο λειτουργίας της θέρμανσης 4 μηνών και χρήση του συστήματος θέρμανσης 8 ώρες ανά ημέρα, με μέση μόνωση του σπιτιού και δείκτη απωλειών θερμότητας 125 W/m2, τότε χρειαζόμαστε περίπου 1700 ευρώ σε πετρέλαιο (με τιμή αγοράς 1,28 €/lt) και 840€ σε ξύλα (με τιμή αγοράς 140€/m3). Ένα ποσοστό εξοικονόμησης, το οποίο στην πράξη μπορεί να φτάσει το 50%.
   Σε ό,τι αφορά στην καύσιμη ύλη, τα ξύλα πλέον πωλούνται με το κυβικό μέτρο. Ένα κυβικό μέτρο ξύλα αντιστοιχεί σε παλέτα διαστάσεων 1 m x 1 m x 1 m και βάρους 500 – 600 Kg, ενώ ένα κυβικό κοστίζει περίπου 140 ευρώ.
Τι απαιτείται για την εγκατάσταση
   Για την εγκατάστασή του σε ένα σπίτι δεν χρειάζεται να υπάρχει ήδη τζάκι. Μπορεί να κατασκευαστεί εξαρχής και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την τοποθέτηση της καμινάδας. Συνήθως, βλέπουμε τα τζάκια να τοποθετούνται σε εξωτερικούς τοίχους.    Παρ όλ' αυτά, η σωστότερη θέση είναι στο κέντρο ενός χώρου, για να διαχέεται ομοιόμορφα η θερμότητα.
Υλικά κατασκευής
   Τα ενεργειακά τζάκια κατασκευάζονται συνήθως από χάλυβα ή από μαντέμι - ή συνδυασμό και των δύο -, ενώ η καμινάδα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή χτιστή. Στο εσωτερικό της εστίας τοποθετούνται πλάκες από πυρότουβλα ή άλλα πυρίμαχα υλικά, τα οποία αυξάνουν την απόδοσή του.
   Σημαντικό είναι να εκπονείται μία ολοκληρωμένη μελέτη του χώρου και των αναγκών του σπιτιού.     Με δεδομένο ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός οικήματος στην Κρήτη είναι διαφορετικές σε σχέση με ένα στη βόρεια Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση θα πετύχουμε γρηγορότερη απόσβεση, καθώς, όσο βαρύτερος είναι ο χειμώνας, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται για να διατηρούμε το σπίτι μας σε θερμοκρασία, περίπου 20 βαθμών Κελσίου, για να μπορεί να είναι βιώσιμο.
Μπορεί να συνδεθεί με τα καλοριφέρ του σπιτιού μας ;
  Υπάρχουν, επίσης, αρκετές κατηγορίες ενεργειακών τζακιών, τα οποία συνδέονται με το καλοριφέρ, την ενδοδαπέδια θέρμανση ή το fan coil (μοιάζει με το air condition και εκπέμπει ζεστό αέρα). Επίσης, είναι δυνατή η τοποθέτηση αεραγωγών για τη διάχυση του ζεστού αέρα σε όλο το χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ένα είδος ανεμιστήρα, ο οποίος σε κάποια τζάκια του εμπορίου υπάρχει ήδη ενσωματωμένος, ενώ σε άλλα παρέχεται προαιρετικά.
Πώς καθαρίζονται και πόσο συχνά
   Η καμινάδα του σπιτιού πρέπει να καθαρίζεται περίπου μία φορά το χρόνο και πάντα ανάλογα με τη χρήση, ενώ ο καθαρισμός του τζακιού δεν διαφέρει σε τίποτα από τον καθαρισμό ενός συμβατικού.     Όλα τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν δοχείο συλλογής της στάχτης στο κέντρο της εστίας. Το δοχείο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, ενώ ο χρόνος καθαρισμού εξαρτάται από τη συχνότητα χρήσης του τζακιού, είναι όμως μικρότερος από τον καθαρισμό στάχτης ενός συμβατικού τζακιού.

  Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται ένα συμβατικό τζάκι να μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό, καθώς τοποθετείται στο ήδη υπάρχον και είναι τύπου "κασέτας", μικρό σε διαστάσεις για να χωράει στο παλιό.

Πηγή:b2green.gr

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Φθινόπωρο:Καλλιτεχνικές Δημιουργικές εμπνεύσεις με Φύλλα

Φθινόπωρο:Καλλιτεχνικές Δημιουργικές εμπνεύσεις με Φύλλα

      Ενα πρωτότυπο τρόπο διάλεξε  να κεντρίσει το ενδιαφέρον ένα νέο "καλλιτεχνικό Εικαστικό Εργαστήριο" στην Βόρεια παραλία της πόλης μας,που απευθύνεται  σε ενδιαφερόμενους για τις Σχολές  καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής
   Εστησε έξω από την είσοδό του,στο πεζοδρόμιο, ένα ομοίωμα ανθρώπου-παλιάτσου σε μια σύνθεση με ξηρά πεσμένα φύλλα από τα πολλά πλατάνια που βρίσκεται στην ακρολιμνιά.
       
  Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο ξεκίνημα της λειτουργίας του.

"Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον": προγραμματίζεται η συνέχιση του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια

"Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον": προγραμματίζεται η συνέχιση του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια

Η χρησιμότητα του Προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" είναι προφανής και από την στιγμή που χρήστες ήδη έχουν διαπιστώσει τα οφέλη(εξοικονόμηση θέρμανσης-κλιματισμού,καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι κλπ),όλο και περισσότεροι ζητούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.Αρκεί οι αρμόδιοι να φροντίσουν για την βελτίωση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών και για την χρηματοδότησή του.Ελπίδες διαφαίνονται από τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού ΥΠΕΚΑ για την συνέχιση του Προγράμματος και τα επόμενα χρόνια.....Είδομεν
========================================================================
    Τη συνέχιση του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον", το οποίο αποσκοπεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα των κατοικιών, και για τα επόμενα χρόνια προανήγγελε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, μιλώντας στο Διεθνές Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ για την Ενέργεια και την Οικονομία, που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council).

   Συγκεκριμένα στη εισήγηση του ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα "είναι ήδη ένα πολύ πετυχημένο μέτρο, καθώς περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά έχουν επωφεληθεί και προγραμματίζουμε τη συνέχιση του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος, σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για περίπου 70.000 σπίτια θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία".

   Δείτε τα επτά σημεία για την εξοικονόμηση Ενέργειας και τη στήριξη της οικοδομής, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός: 

  • "Πρώτο :
    Βασική προτεραιότητα της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας, θα είναι η συζήτηση επί του “Πλαισίου Στρατηγικής 2030” για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
Η δυναμική της ενεργειακής αποδοτικότητας παραμένει ακόμα υψηλή. Τα δύο τρίτα του οικονομικού δυναμικού της ενεργειακής αποδοτικότητας παραμένουν αναξιοποίητα.
Το βασικό μήνυμα είναι απλό: δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε ενέργεια, από τη στιγμή που η φθηνότερη μορφή ενέργειας είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.
Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου. Ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν μπορεί να επιτευχθεί το διπλό μέρισμα. δηλαδή ταυτόχρονη επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και οικονομικής ανάπτυξης που να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.


  • Δεύτερο :Ο οικιακός τομέας θεωρείται τομέας προτεραιότητας για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για παραγωγή περισσότερης ενέργειας, ακόμη και αν αυτή προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, αν τελικά αυτή καταναλωθεί μέσω σπάταλης χρήσης στα κτίρια, στις μεταφορές, στα δίκτυα κτλ. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση για την εφαρμογή τυχόν άλλων πολιτικών. Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο, σπουδαιότερο και αναξιοποίητο κοίτασμα ενεργειακής πηγής σε πολλές χώρες.

  • Τρίτο :
    Στην Ε.Ε., η Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα αποτελεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, με το οποίο - μεταξύ άλλων - δημιουργείται η απαίτηση από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να :
1.  Ανακαινίζουν κάθε χρόνο το 3% της συνολικής επιφάνειας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους.
2. Αγοράζουν μόνο προϊόντα, υπηρεσίες και κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Η αντίστοιχη αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα έτη, εν όψει της δημιουργίας μιας δέσμης μέτρων και δεσμεύσεων. Μια νέα μορφή υπηρεσιών αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της, υποβοηθούμενη από τη δημιουργία  μηχανισμών της αγοράς όπως τα λευκά πιστοποιητικά, εθελοντικές συμφωνίες, συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μέσω των εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO).
Ο στόχος είναι να αλλάξει η καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ενεργειακή τους συμπεριφορά, να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε επίπεδο βιομηχανίας, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων από 2.000.000 θέσεων εργασίας.


  • Τέταρτο :
    Στην Ελλάδα, μια χώρα η οποία είναι από τις πιο ενεργοβόρες περιοχές της Ευρώπης, η προσπάθεια που έχει γίνει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι τεράστια.
Έχει υιοθετηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτως ώστε το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα υποχρεωθούν να έχουν προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Όσον αφορά τα νέα κτίρια που στεγάζουν κρατικές και δημόσιες υπηρεσίες, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2018.
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», το οποίο αποσκοπεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα των κατοικιών, είναι το βασικό σχετικό πρόγραμμα της Ελληνικής Πολιτείας.
Το πρόγραμμα καλύπτει παλιά κτίρια, των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν ορισμένα οικονομικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος.
Το πρόγραμμα είναι ήδη ένα πολύ πετυχημένο μέτρο, καθώς περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά έχουν επωφεληθεί και προγραμματίζουμε τη συνέχιση του  προγράμματος για τα επόμενα χρόνια.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος, σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για περίπου 70.000 σπίτια θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία. Αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται σε περίπου 40% με προφανή άμεσο οικονομικό όφελος για τους πολίτες.


  • Πέμπτο :
    Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου , υπάρχει υπερπροσφορά κτιρίων και σπιτιών, καθώς η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο τομέας των κατασκευών έχει σχεδόν καταρρεύσει και η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός νέου προσανατολισμού στον κατασκευαστικό τομέα είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Ως εκ τούτου, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα του κατασκευαστικού τομέα. Τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το μέλλον της κατασκευής είναι πλέον η ανακαίνιση και η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων.

  • Έκτο :
    Η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων εξαρτάται σημαντικά και από την πρόοδο της τεχνολογίας, όπου ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος είναι η νανο-τεχνολογία. Η νανο- τεχνολογία είναι μεγάλη πρόκληση για την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, καθώς έχει πλήθος εφαρμογών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.


Μερικά παραδείγματα είναι: υψηλής απόδοσης μονωτικά υλικά , πιο ανθεκτικά και ελαφριά δομικά υλικά, ευφυή συστήματα διαχείρισης ενέργειας για τον φωτισμό και τη ροή θερμότητας, συστήματα φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης.


  • Έβδομο :
    Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι πολύ υψηλός και κατ’ επέκταση πολύ μεγάλη είναι και η προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να δημιουργηθούν πιο βιώσιμες και έξυπνες πόλεις, με κτήρια μηδενικών εκπομπών και βιώσιμες αστικές μεταφορές. Τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλά και σχετίζονται κυρίως με την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου".

Πηγή:buildnet.gr

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Hλιακός θερμοσίφωνας:Τα «κλειδιά» στην επιλογή

Hλιακός θερμοσίφωνας:Τα «κλειδιά» στην επιλογή 
    Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση μιας έτσι κι αλλιώς ενδεδειγμένης λύσης για τη διασφάλιση ζεστού νερού χρήσης σε μία κατοικία.
     Με δεδομένο ότι προσφέρει ιδιαίτερη οικονομία και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μία απόλυτα ορθή επιλογή για μια κατοικία ώστε να αποκτήσει αυτή, εύκολα και απλά, ζεστό νερό χρήσης. Σήμερα, στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα. Καλό θα είναι όμως, κάθε καταναλωτής που σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά ενός ηλιακού να γνωρίζει και κάποια επιμέρους στοιχεία τα οποία και παίζουν το δικό τους ρόλο στην επιλογή κατάλληλου προϊόντος.

Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας
Κατʼαρχάς ένα ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί ουσιαστικά ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα, το οποίο και εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να ζεσταίνει το νερό σε μία κατοικία ή οποιοδήποτε άλλο κτίριο. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μία εναλλακτική επιλογή παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, η οποία είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και θεωρείται ιδανική για περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

Κατηγορίες ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
- Διπλής ενέργειας.
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
- Τριπλής ενέργειας.
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα… επόμενης γενιάς, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει σε κάποιο σπίτι.
Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:
- στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
- στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.

10 σημεία-κλειδιά για την επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα
1. Χωρητικότητα Δεξαμενής.
Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο. Υπογραμμίζεται ότι: σε μη πιστοποιημένα προϊόντα η ονομαστική χωρητικότητα απέχει αρκετά από την πραγματική.
2. Τεχνολογία Συλλέκτη.
Η επιλογή πρέπει να γίνει με κλιματολογικά κριτήρια αλλά και βάση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο ζεστό νερό. Οι βασικές κατηγορίες είναι τρεις. Μαύρος συλλέκτης, επιλεκτικός συλλέκτης και συλλέκτης σωλήνων κενού. Όσο πιο κρύο και χαμηλής ακτινοβολίας είναι το κλίμα στον τόπο του κτιρίο ή/και όσο πιο ζεστό χρειάζεται να είναι το νερό που παράγει ο ηλιακός, τότε τόσο προτιμότερο είναι να επιλεχθεί είτε τεχνολογία επιλεκτικού συλλέκτη είτε ακόμη καλύτερα τεχνολογία σωλήνων κενού.
Υπογραμμίζεται ότι: α) για να ονομαστεί ένας συλλέκτης επιλεκτικός πρέπει να έχει συντελεστή εκπομπής e<5 div="" heat-pipe="" pipe="">
3. Αναλογία Δεξαμενής – Συλλέκτη.
Ανάλογα με την τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος πρέπει να επιλεχθεί το μέγεθος με βάσει την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής, με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη. Για τους μαύρους συλλέκτες μία ισορροπημένη αναλογία είναι τα 50 λίτρα (καθαρής χωρητικότητας) προς 1 τετραγωνικό μέτρο καθαρής απορροφητικής επιφάνειας του συλλέκτη. Αν η αναλογία είναι μικρότερη από 50 λίτρα τότε το σύστημα ανεβάζει μεγαλύτερες θερμοκρασίες στο νερό χρήσης. Αν είναι μεγαλύτερη τότε το σύστημα δουλεύει αποδοτικότερα.
Υπογραμμίζεται ότι: το αντίστοιχο σημείο ισορροπίας για επιλεκτικούς συλλέκτες είναι 65 λίτρα / τ.μ. και για τους συλλέκτες σωλήνων κενού είναι 75 λίτρα / τ.μ.
4. Εγκατάσταση.
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία εξειδικευμένη εργασία που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ακόμα και ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας αν εγκατασταθεί πρόχειρα δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επιλέξτε προσεκτικά τον εγκαταστάτη και ζητήστε του να ακολουθήσει μεθοδικά τις οδηγίες εγκατάστασης του κάθε μοντέλου.
5. Αντισκωρική Προστασία Δεξαμενής.
Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται και διεθνώς για την μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία του εσωτερικού της δεξαμενής είναι η επισμάλτωση (εμαγιέ), ο ανοξείδωτος χάλυβας και το αλουμίνιο. Στο σύνολό τους, πρόκειται για αποδεκτές επιλογές, όμως ανάλογα με το ποια έχει επιλεχθεί για την κατασκευή του κάθε προϊόντος, είναι πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην απόδοση και την τελική τιμή.
6. Σύνδεση του Συλλέκτη με τη Δεξαμενή.
Οι σωλήνες που συνδέουν τον (τους) συλλέκτη (ες) με τον θερμικό εναλλάκτη της δεξαμενής (jacket) πρέπει να είναι από υλικό που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μεγάλη διατομή και να είναι καλά μονωμένοι. Οι δύο πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι οι πολυστρωματικοί σωλήνες και οι εύκαμπτοι (flexib) ανοξείδωτοι σωλήνες. Ο χαλκοσωλήνες είναι επίσης μία καλή επιλογή αλλά λόγω υψηλότερου κόστους αλλά και λόγω της μεγάλης τριβώδους ροής που προκαλούν δεν είναι η βέλτιστη λύση. Υπογραμμίζεται ότι: οι απλοί μαύροι σωλήνες (tuborama κλπ.) δεν ενδείκνυνται διότι δεν αντέχουν θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών που αναπτύσσονται στους συλλέκτες νέας τεχνολογίας.
7. Σύνδεση της Δεξαμενής με τον Λέβητα.
Όταν, κατά τους μήνες του χειμώνα, η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για να φέρει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία τότε πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την ηλεκτρική αντίσταση που περιλαμβάνεται σε όλες τις δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδέσουμε την δεξαμενή του ηλιακού με τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας (εφόσον υπάρχει).
Υπογραμμίζεται ότι: για να είναι δυνατή αυτή η σύνδεση πρέπει να επιλεγεί ένα μοντέλο ηλιακού τριπλής ενέργειας (Trien) η δεξαμενή του οποίου είναι εξοπλισμένη με έναν επιπλέον εναλλάκτη θερμότητας.
8. Συντήρηση.
Όπως σε όλες τις συσκευές, έτσι και στην περίπτωση του ηλιακού θερμοσίφωνα η περιοδική συντήρησή του θα συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της καλής του απόδοσης και στη μακροζωία του. Ένα επαρκές πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου (καθοδική προστασία δεξαμενής) κάθε 2 χρόνια και την συμπλήρωση του ειδικού υγρού του κλειστού κυκλώματος κάθε χρόνο, μετά το καλοκαίρι (ιδίως στα επιλεκτικά μοντέλα και τα μοντέλα με σωλήνες κενού που ανεβάζουν υψηλότερη θερμοκρασία). Επίσης, πρέπει να ελέγχεται μία φορά τον χρόνο η καλή λειτουργία της ανεπίστροφης βαλβίδας (στην είσοδο του νερού από το δίκτυο) και της βαλβίδας ασφαλείας (του κλειστού κυκλώματος της δεξαμενής) ώστε να αλλαχθούν εγκαίρως σε περίπτωση κακής λειτουργίας τους.
9. Εγγύηση.
Ελλείψει ικανού θεσμικού πλαισίου, οι εγγυήσεις που συνοδεύουν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι ποικίλες και μερικές φορές παραπλανητικές. Όταν επιλέγουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να διαβάσουμε καλά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης προτού κρίνουμε την αξία της. Υπογραμμίζεται ότι: με δεδομένο ότι στην αγορά μπορεί να κυκλοφορούν και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, καλό θα είναι ο καταναλωτής να επιλέγει εταιρείες εμπιστοσύνης, ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις αστοχίας γύρω από τις ιδιότητες ενός ηλιακού θερμοσίφωνα.
10. Πιστοποιήσεις και Σήματα Ποιότητας.
Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar-Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του. Πολλά άλλα σήματα που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων, που συνήθως αφορούν εργαστήρια ανεπίσημων δοκιμών, μάλλον μπερδεύουν τον καταναλωτή παρά πιστοποιούν κάποιες ιδιότητες του προϊόντος.

Σύγκριση κόστους
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον οικονομική λύση για το ζεστό νερό χρήσης σε μία κατοικία, προσφέροντας παράλληλα μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά δίνεται μία σύγκριση κόστους με τους υπόλοιπους τύπους θερμοσιφώνων.
1. Ηλιακός Θεμοσίφωνας.
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160lit θα κοστίσει εγκαταστημένος κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) και για την παραγωγή 200 λίτρων ημερησίως δεν απαιτείται καμία δαπάνη.
2. Ηλεκτρικός Θεμοσίφωνας.
Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 100lit θα κοστίσει εγκαταστημένος κατά μέσο όρο 200 € και για την παραγωγή 200 λίτρων ημερησίως θα λειτουργεί κατά μέσο όρο 1 ώρα, καταναλώνοντας 1.460 kWh (κιλοβατώρες) το χρόνο, που σήμερα κοστίζουν 219 € ετησίως.
3. Λέβητας πετρελαίου.
Ένας λέβητας πετρελαίου για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί περίπου 150 λίτρα πετρελαίου ετησίως, που σήμερα κοστίζουν 203 € ετησίως.
4. Λέβητας αερίου.
Ένας λέβητας αερίου για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 1460 kWh ετησίως, που σήμερα κοστίζουν 131 € ετησίως.
5. Ηλεκτρικός λέβητας.
Ένας ηλεκτρικός λέβητας για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 1460 kWh ετησίως, που σήμερα κοστίζουν 219 € ετησίως.
6. Αντλία Θερμότητας.
Μία αντλία θερμότητας για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 487 kWh ετησίως, που σήμερα κοστίζουν 73 € ετησίως.

Πηγή: 4green.gr

Βροχοπτώσεις:Ελέγξτε τα λούκια - υδρορροές των σπιτιών σας

Βροχοπτώσεις:Ελέγξτε τα λούκια - υδρορροές των σπιτιών σας

      H Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Μεταξύ άλλων συνιστούν στους πολίτες να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών, δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές φορές βουλωμένα λούκια πολιτών στα μπαλκόνια, ευθύνονται για πλημμύρες ολόκληρων ορόφων.

Παράλληλα, επισημαίνουν στους πολίτες τα ακόλουθα:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
-Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα

Πηγή:buildnet.gr

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ανακαίνιση: χρήσιμες συμβουλές

Ανακαίνιση: χρήσιμες συμβουλές

      Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το φθινόπωρο για να προχωρήσουν σε ανακαίνιση του σπιτιού τους. Ποιά είναι όμως τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία προτού ξεκινήσουμε τις εργασίες;

       Οι συνήθεις εργασίες ανακαίνισης χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Αυτές που αφορούν στο εξωτερικό του σπιτιού και αυτές που αφορούν στο εσωτερικό. 

       Οι εξωτερικές εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού αφορούν πρωτίστως στη μόνωση/στεγανοποίηση της ταράτσας. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα μπορείτε να βρείτε εδώ. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η σωστή θερμομόνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή και αποδοτική θέρμανση και ψύξη του χώρου, άρα και στην εξοικονόμηση χρημάτων. 

      Επίσης, στον εξωτερικό χώρο, άλλες εργασίες που μπορεί να γίνουν αφορούν στο βάψιμο των τοίχων, σε αλλαγή φθαρμένων κεραμιδιών, στην εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, σε αλλαγή κουφωμάτων κτλ.

       Στον εσωτερικό χώρο, μπορει να γίνει ανακαίνιση της κουζίνας ή του μπάνιου, αλλαγή ντουλαπών στις στις κρεβατοκάμαρες, αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση γυψοσανίδων, βάψιμο, αλλαγή πατωμάτων, τοποθέτηση πλακιδίων κτλ. Παράλληλα, πρέπει να γίνει έλεγχος των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του σπιτιού και ιδιαίτερα στις παλαιές κατασκευές και όπου χρειάζονται να αντικατασταθούν. Επίσης, μπορεί να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί και το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και ενδεχομένως να αντικατασταθεί από νέες μεθόδους θέρμανσης όπως φυσικό αέριο, αντλίες θερμότητας κτλ..


Βασικό πάντα είναι να γίνει η αξιολόγηση των αναγκών του σπιτιού μας και να προχωρήσουμε αρχικά σε αυτές που κρίνονται ως απαραίτητες, καθώς το κόστος αναλόγως με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε, μπορεί να είναι μεγάλο. 

      Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ξεκινάμε μια ανακαινίση του σπιτιού μας, κάνουμε μια επένδυση στο χώρο μας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αξία του.

      Μερικά θέματα που πρέπει να έχει υπόψη σας πριν αποφασίσε να ανακαινίσετε το χώρα σας είναι να απευθυνθείτε σε διάφορους ειδικούς και να συλλέξετε προσφορές. Στις προσφορές που σας έχουν γίνει, να συγκρίνετε τα υλικά (αν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές σας και στις απαιτήσεις σας), τις τιμές και τι εργασίες περιλαμβάνουν αυτές. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η φθηνότερη λύση πολλές φορές αποδεικνύεται λάθος κίνηση, καθώς μπορεί να χρειαστούν στις πορεία πρόσθετα χρήματα για επιδιορθώσεις αφού το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό.


      Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε και τον χρόνο που θα διαρκέσει. Πολλές φορές για παράδειγμα τυγχάνει κάποιος να ξεκινάει μια ανακαίνιση στο σπίτι του χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο που θα ολοκληρωθεί. Οπότε καλό είναι όταν επιλέγετε ένα συνεργείο, να μπορεί να σας ορίσει μια ημερομηνία παράδοσης του χώρου.

     Καλό επίσης, είναι να προσέξετε και να αξιολογήσετε το συνεργείο που θα διαλέξετε. Να δείτε εργασίες που έχουν πραγματοποιήσει, να δείτε αν στην πρότασή τους άκουσαν τις ανάγκες σας, να αξιολογήσετε την προσφορά τους προσεκτικά αλλά και την επικοινωνία που έχουν μαζί σας.


Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" που σχεδιάστηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτίριακό τομέα με κύριο στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, όπου χρηματοδοτούνται/επιδοτούνται κάποιες εργασίες. 

Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης είναι:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή:buildnet.gr

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών :με ΦΠΑ (13%)-Η απόφαση

Ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών :με ΦΠΑ (13%)-Η απόφαση


    Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη, που αφορά τον μειωμένο συντελεστής ΦΠΑ στην ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών.


    Μεταξύ άλλων οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευής παλαιών ιδιωτικών κατοικιών βαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται κάθε εργασία που πραγματοποιείται για την ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και κατά το χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως κατοικία προσώπων ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προσώπων μετά την ανακαίνιση.

Η απόφαση:

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β΄ «Παροχή Υπηρεσιών και Ειδικά Καθεστώτα»
ΤΜΗΜΑ Α΄ «Κανονικό καθεστώς ΦΠΑ»
2. 15η Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄ «Στοιχείων»
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Τ. Σφελινιώτη, Σ. Κουρβετάρη,
Α. Λουγκάνη
Τηλέφωνο : 210 3647202 - 205
Fax : 210- 3645413

ΠΟΛ 1241/2013
Θέμα: Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών
Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας αναφορικά με το ανωτέρω θέμα και για την αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας, καθώς στην καθημερινή πρακτική συνήθως εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής παλαιών ιδιωτικών κατοικιών, με αποτέλεσμα την αποτροπή έκδοσης φορολογικών στοιχείων και κατά συνέπεια τη μη καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 και της περίπτωσης 17 του Κεφαλαίου Β΄ «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), όπως ισχύει, η ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) από 01.01.2007.
2. Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων έχουν δοθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1082/25.5.2007, σύμφωνα με την οποία στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται κάθε εργασία που πραγματοποιείται για την ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και κατά το χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως κατοικία προσώπων ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προσώπων μετά την ανακαίνιση.
3. Ενδεικτικά, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται οι εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών και λοιπών εγκαταστάσεων, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων, όψεων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και βαφής τοίχων και κουφωμάτων, ακόμη και επί ακινήτων πολλαπλών ιδιοκτησιών, υπό τον όρο ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται και για κατοικία, π.χ. πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα.
4. Συνεπώς, επί των αμοιβών που συμφωνούνται για τις ανωτέρω υπηρεσίες πρέπει να υπολογίζεται ΦΠΑ με το μειωμένο συντελεστή (13%).
5. Δεν υπάγονται στο μειωμένο, αλλά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%):
- οι εργασίες επί αγαθών που δεν ενσωματώνονται στο ακίνητο, π.χ. πλυντηρίων, κλιματιστικών κλπ,
- οι εργασίες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε παλαιές ιδιωτικές κατοικίες, όπως νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, φυσικού αερίου, συστημάτων ασφαλείας κλπ,
- οι υπηρεσίες μελετών από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ, που ενδεχομένως απαιτούνται για την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης και επισκευής.
6. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις της περίπτωσης δ’(δδ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), ως παροχή υπηρεσίας θεωρείτο μεταξύ άλλων και η περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιούνται υλικά, το κόστος των οποίων σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής αμοιβής, με την προϋπόθεση ότι από την χρησιμοποίηση των υλικών αυτών δεν παράγεται νέο είδος αγαθού. Με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.), όπως ισχύουν από 1.1.2013, καταργήθηκαν οι προαναφερόμενες διατάξεις του Κ.Β.Σ. Ωστόσο, από τη Διοίκηση έχει διατυπωθεί η άποψη (έγγραφο Δ15Α 1065380 ΕΞ 15.4.2013) ότι στην περίπτωση που η χρήση των υλικών είναι στενά συνδεδεμένη και απαραίτητη για την επισκευή, θεωρείται παροχή υπηρεσίας, ενώ στην περίπτωση κατά την οποία προέχει η πώληση των αγαθών, τότε η πράξη αυτή χαρακτηρίζεται ως μεικτή δραστηριότητα, δηλαδή παροχή υπηρεσίας και εμπορία αγαθών, ανεξαρτήτως της σχέσης της αξίας των υλικών και της παροχής υπηρεσίας.
Κατά συνέπεια, η σχετική αναφορά που περιλαμβάνεται στην περίπτωση 17 του Κεφαλαίου Β΄ «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ εφαρμόζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω. Δηλαδή στην περίπτωση που κατά την εκτέλεση εργασιών για την ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών, παραδίδονται και αγαθά από τους «εργολάβους», εφόσον τα αγαθά αυτά είναι στενά συνδεδεμένα και απαραίτητα για την παροχή της υπηρεσίας και δεν προέχει η πώληση των αγαθών αυτών, πρόκειται για ενιαία πράξη παροχής υπηρεσιών, η οποία υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στην αντίθετη περίπτωση, πρόκειται για διακριτές πράξεις παροχής υπηρεσιών και παράδοσης αγαθών, οι οποίες πρέπει να τιμολογούνται χωριστά με τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή οι μεν υπηρεσίες με το μειωμένο συντελεστή, οι δε παραδόσεις αγαθών με τον κανονικό συντελεστή, ανεξάρτητα από την αξία των αγαθών αυτών σε σχέση με το συνολικό αντίτιμο που καταβάλλεται από τους πελάτες.
7. Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω, επισυνάπτεται η εγκύκλιος ΠΟΛ.1082/25.5.2007, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, με τις διευκρινίσεις που δίνονται με την παράγραφο 6 της παρούσας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημ. Εσόδων
Θ. Θεοχάρης"

Πηγή:buildnet.gr

ΘΕΡΜΑΝΣΗ:23 συμβουλές για πιο ζεστό και φτηνό χειμώνα

ΘΕΡΜΑΝΣΗ:23 συμβουλές για πιο ζεστό και φτηνό χειμώνα

Φθινόπωρο -Χειμώνας:τέτοια εποχή η βασική έγνοια, της πλειοψηφίας των νοικοκυριών είναι,τι άλλο,η θέρμανση και ο περιορισμός του κόστους της.Πέρα από τις δραστικές επεμβάσεις "ενεργειακής αναβάθμισης" στο κτιριακό κέλυφος και στις Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις,που είνμαι ευκταίο να γόίουν, όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός ή το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" μπορούν να τις εξασφαλίσουν,υπάρχουν και απλές Συμβουλές που μπορούν να εξασφαλίσουν σοβαρή Εξοικονόμηση.Ετσι βρήκαμε από φιλικό ιστολόγιο το παρακάτω άρθρο που παραθέτουμε,με χρήσιμες συμβουλές.

      Με την πρώτη ανάγνωση µπορεί να σκεφθείτε ότι πρόκειται για µέτρα - ασπιρίνες, τη στιγµή που πάνω από το 80% του πληθυσµού θα βιώσει αυτό που οι επιστήµονες ονοµάζουν ενεργειακή φτώχεια.    Με µια δεύτερη ανάγνωση, όµως, θα διαπιστώσετε ότι οι συµβουλές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς αποτελούν ένα εγχειρίδιο για να µην πέσουµε... αµαχητί και, εάν εφαρµοστούν κατά το δυνατόν, µπορούν να βοηθήσουν ώστε να διορθώσουµε λάθη που κάνουµε και που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισµό.
       Οι συµβουλές προέρχονται από τον Οδηγό Εξοικονόµησης Ενέργειας που έχει εκδώσει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, µε έµφαση στο πώς µπορούµε να αερίζουµε καλύτερα τα σπίτια, τι πρέπει να κάνουµε για τη µόνωση και πώς πρέπει να ρυθµίζουµε τη θερµοκρασία, για να είναι ενεργειακά αποδοτική και οικονοµικά φιλική προς τον χρήστη.
    Τα tips είναι άκρως απαραίτητα, ειδικά στην εποχή που ζούµε, που το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήµατα για την οικιακή θέρµανση, η οποία, σύµφωνα µε στοιχεία του 2007, αποτελούσε το 69,1% της κατανάλωσης ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά.
Αερισµός

• Τον χειµώνα αερίστε τους χώρους του σπιτιού τις µεσηµεριανές ώρες.
• Μην ξεχνάτε ότι όταν αερίζετε το σπίτι θα πρέπει να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιµατιστικά.
• Κάθε βράδυ, κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Έτσι, κρατάτε τη ζέστη µέσα στο σπίτι.
• Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ηµέρας, ώστε να θερµαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρµανση.
Μόνωση
• Βρείτε από πού χάνεται θερµότητα. Μια µέρα µε αρκετό αέρα τοποθετήστε ένα αρωµατικό στικ δίπλα σε παράθυρα, πόρτες, τζάκι ή άλλα σηµεία του σπιτιού που υποψιάζεστε για διαρροή ενέργειας. Αν το ρεύµα καπνού κινείται οριζόντια και όχι κάθετα, έχετε βρει µια διαρροή αέρα που πρέπει να σφραγιστεί. • Ψάξτε στη µόνωση ή στις επιφάνειες των αλουµινένιων κουφωµάτων σηµεία όπου συγκεντρώνεται υγρασία ή µούχλα. Εκεί, πιθανότατα, εντοπίζονται προβλήµατα µόνωσης που χρήζουν επιδιόρθωσης.

• Είναι εύκολο να περιορίσετε απώλειες ενέργειας από πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγµατα. Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία. Ειδικά στο κάτω µέρος της εξώπορτας χρησιµοποιήστε τις ειδικές ταινίες - βούρτσες.
Μονώστε τους εκτεθειµένους σωλήνες (καλοριφέρ -θερµοσίφωνα) που µεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι, ειδικά τα µέρη που βρίσκονται εκτός σπιτιού.

• Αν έχετε τζάκι, κλείστε το καπάκι της καπνοδόχου όταν δεν το χρησιµοποιείτε.
Ρύθµιση της θερµοκρασίας
• Ρυθµίστε τον θερµοστάτη στους 19-20ο C.
• Όταν βγαίνετε έξω, κατεβάστε τον θερµοστάτη στους 16ο C, όχι παρακάτω.
• Μην ανεβοκατεβάζετε τον θερµοστάτη. Συχνές αυξοµειώσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.
• Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωµάτια που δεν χρησιµοποιείτε και φροντίστε να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριµένων δωµατίων.
• Μην ανοιγοκλείνετε συχνά ή άσκοπα τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται δίπλα στον θερµοστάτη, καθώς αυτός επηρεάζεται και μπορεί να θέσει σε λειτουργία το καλοριφέρ.
• Αν ζείτε σε πολυκατοικία χωρίς αυτόνομη θέρμανση, συνεννοηθείτε με τον διαχειριστή και ζητήστε τον προσεκτικό προγραμματισμό των ωρών θέρμανσης. Ταυτόχρονα, ενημερώστε τους υπόλοιπους ενοίκους για τους τρόπους εξοικονόμησης που θα βρείτε εδώ.Έτσι θα κερδίσετε όλοι.
• Μη σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά ή δίπλα τους. Θα έχετε πιο αποδοτική λειτουργία θέρμανσης αν επιτρέπετε την καλή κυκλοφορία του αέρα.
• Τοποθετήστε στο πίσω μέρος των σωμάτων (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο) θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς τον χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.
• Να εξαερώνετε σε τακτά διαστήματα τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί. Η εξαέρωση του καλοριφέρ πρέπει να γίνεται στις αρχές του Οκτωβρίου.
• Εγκαταστήστε θερμοστατικούς διακόπτες που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε αυτόνομα τη θερμοκρασία χώρων με διαφορετική λειτουργία. Για να υπολογίσετε την πραγματική κατανάλωση ενέργειας σε κάθε χώρο, πρέπει να εγκαταστήσετε θερμιδομετρητές, οι οποίοι μετράνε την παροχή νερού και τις θερμοκρασίες εισόδου και εξόδου.
• Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές αντιστάθμισης. Πρόκειται για συστήματα ρύθμισης του λέβητα τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις εξωτερικές θερμοκρασίες και συμβάλλουν στην κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στα θερμαντικά σώματα.
• Η συστηματική συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση. Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου, που είναι πιο αποδοτικά.
• Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστες ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Το κόστος ηλεκτρισμού θα φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα. Προτιμήστε θερμάστρες υγραερίου ή σόμπες πέλετ.
• Αποφύγετε τη χρήση κλιματιστικού. Εκτός της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος, δημιουργείτε δυσάρεστες συνθήκες στο σπίτι.

Αν, παρ' όλα αυτά, επιμένετε, φροντίστε για τη σωστή συντήρηση και διερευνήστε τη δυνατότητα να αγοράσετε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή: b2geen.gr