Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΤΕΕ ΝΕ Καστοριάς:Εκδήλωση Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων με τις Εταιρείες YTONG-THRAKON 22-5-2013

ΤΕΕ ΝΕ Καστοριάς:
Εκδήλωση Ενεργειακή
Αναβάθμιση Κτιρίων
με τις Εταιρείες
YTONG-THRAKON 22-5-2013

     Η Hμερίδα είχε θέμα ¨Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων [Κ.Εν.Α.Κ]και τα σύγχρονα συστήματα: YTONG blocks & ClimaPLUS"

     Στο Ξενοδοχείο ESPEROS PALACE,στην Καστοριά,η Ημερίδα,υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου/Τμ.Δυτ Μακεδονίας, ΤΕΕ ΝΕ Καστοριάς, φιλοξένησε τον όμιλο εταιρειών YTONG-THRAKON, που παράγει μια μεγάλη σειρά προϊόντων δόμησης,θερμομόνωσης,χρωμάτων και συναφών υλικών σύγχρονης δόμησης - ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό ΚΕΝΑΚ.
      Οι εταιρείες αντιπροσωπεύονται στην Καστοριά από την εταιρεία Αφοί Αθ Γκαμπέση ΑΕ , 
εκ μέρους της οποίας παραβρέθηκε ο Αντώνης Γκαμπέσης.



Οι ενότητες που παρουσιάστηκαν:

  • -Παρουσίαση συστημάτων δόμησης YTONG – ClimaPlus
  • -Ζωντανή εφαρμογή κτισίματος YTONG blocks
  • -Συζήτηση - Ερωτήσεις
    ==============================================
Από την Ιστοσελίδα του Ομίλου  YTONG-THRAKON μπορούμε να δούμες πληροφορίες για τα Υλικά και τον τρόπο χρήσης τους:



       Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Μηχανικοί, Ενεργειακοί Επιθεωρητές,Κατασκευαστές και Τεχνικά Συνεργεία Εφαρμογών, που είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε τεχνικές λεπτομέρειες των συστημάτων Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων,που έγινε γνωστή κύρια με το Πρόγραμμα " Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" που τόσο ενδιαφέρει την περιοχή μας,παρά την προβληματική του εφαρμογή,την αναστολή τελευταία, αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα ότι βρέθηκε λύση χρηματοδότησης του Προγράμματος και φαίνεται να ξεκινά και  πάλι(Βλ.Αρθρο "Ξυπνά το Εξοικονόμηση κατ'Οίκον")

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ζωντανεύει το «Εξοικονομώ κατ Οίκον»

Ζωντανεύει το
«Εξοικονομώ κατ Οίκον»
**Πρόσθετη Χρηματοδότηση 18 εκ€ για Δυτ Mακεδονία,56 εκ€ για Κ.Μακεδονία,0,6εκ€ για Ν.Αγαίο,για συνέχιση του Προγράμματος

     Σε μεταφορά των πόρων που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ Οίκον" στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.
     Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ κ. Γ. Γιαννούση παρέχεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων ύψους 56 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 18 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 0,6 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
    Οι πόροι θα εξευρεθούν με μεταφορά από άλλους άξονες των ΠΕΠ, από τα οποία χρηματοδοτείται η δράση, ή από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, μετά από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα γίνει στο β' εξάμηνο του 2013. Με τα επιπλέον κονδύλια καλύπτονται οι ανειλημμένες υποχρεώσεις για υπαγωγές εγκεκριμένων αιτήσεων, και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος στις συγκεκριμένες περιφέρειες.
   Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", παρέχει άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προς τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών. Η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 396 εκατ. ευρώ και διαχειριστής του Ταμείου είναι η ΕΤΕΑΝ ΑΕ.
 
   Στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί περισσότερες από 25.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς σχεδόν 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 80 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 48 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

      Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΚΑ – το οποίο έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" - προκειμένου να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής, να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος και η απορρόφηση των πόρων.

Πηγή: b2green.gr

Φωτοβολταϊκά: «Στοπ» στα Οικιακά ΦΒ

   
Φωτοβολταϊκά:
«Στοπ» στα Οικιακά ΦΒ,
λόγω μείωσης τιμών Kwh 

    Βαριά συννεφιά πάνω από τα οικιακά φωτοβολταϊκά, που από Ελντοράντο των μικρομεσαίων εξελίσσονται σε επενδυτική έρημο.
      Η αιτία είναι η νέα μεγάλη μείωση στην τιμή αγοράς (ταρίφα) από το σύστημα της κιλοβατώρας, που παράγεται από οικιακά φωτοβολταϊκά.
     Συγκεκριμένα, με κυβερνητική απόφαση η ταρίφα των οικιακών φωτοβολταϊκών έπεσε στα 12,5 λεπτά την κιλοβατώρα (kWh), από 55 λεπτά που ήταν όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. Πρόκειται για μια μείωση σοκ, άνω του 75%.
      Προηγήθηκε βέβαια η μείωση στα 25 λεπτά την kWh πέρυσι τον Αύγουστο.
Μάλιστα, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι το 2019 η τιμή της παραγόμενης από οικιακά ηλιακά πάνελ κιλοβατώρας θα πέσει στα 8 λεπτά.

  **......Περισσότερα...Πηγή: energia.gr





Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΕΣΠΕΛ, Ποιοτικοί και ποσοτικοί Έλεγχοι Δημοσίων Έργων:Ενημερωτική Εκδήλωση 9-5-2013 Συλλόγου Εργοληπτών Καστοριάς

ΕΣΠΕΛ, Ποιοτικοί και ποσοτικοί Έλεγχοι Δημοσίων Έργων:Ενημερωτική Εκδήλωση 9-5-2013 Συλλόγου Εργοληπτών Καστοριάς
   Ο Σύλλογος  Εργοληπτών Καστοριάς (ΣΠΕΔΕ) διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση στο Ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΟΣ,στην Καστοριά με Θέμα "ΕΣΠΕΛ, Ποιοτικοί και ποσοτικοί Έλεγχοι Δημοσίων Έργων".
      Διευκρινίζεται ότι ο ΕΣΠΕΛ (Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) έχει ως αρμοδιότητα τον Ελεγχο Ποιότητας στα Δημόσια Εργα,από τα Συμβατικά Τεύχη μέχρι την υλοποίηση του Εργου,πραγματοποιώντας πάνω από 1000 ελέγχους τον χρόνο,σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
     ***Για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον ΕΣΠΕΛ....ΚΛΙΚ ΕΔΩ
    Τον ρόλο του ΕΣΠΕΛ,με διεθνή διαγωνισμό(Σύμβαση του '2008) έχει αναλάβει η Ισπανική Εταιρεία EPTISA που έχει εγκαταστήσει εργαστηριακές εγκαταστάσεις γύρω στα 1000μ2  στον Αμπελώνα Λάρισας και Περιφερειακά Γραφεία  Αθήνα,Λάρισα, Ιωάννινα και Ξάνθη.
      ***Συνοπτική Ενημέρωση περι ΕΣΠΕΛ-EPTISA,από  άλλη εκδήλωση ΤΕΕ ........ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
Στην εκδήλωση του ΣΠΕΔΕ παραβρέθηκαν Μηχανικοί-Εργολήπτες αλλά και Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Καστοριάς και των Δήμων.
  
   Στελέχη του ΕΣΠΕΛ ( κ.Ιωάννης Παπακωνσταντίνου,Δντής Ελέγχου/κ.Θεόφιλος Χαραλαμπίδης, Δντής εργασιών πεδίου) αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργ Ανάπτυξης (κα Νικολαίδου Νανά,Πρόεδρος Επιτρ παρακολούθησης ΕΣΠΕΛ) και της Αρχής Πληρωμής(κ.Κόπελος Ιωάννης) αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε όλο το φάσμα των ελέγχων και εργαστηριακών δοκιμών που απαιτούνται για την ποιοτική εκτέλεση των έργων.


 Οι βασικές ενότητες-Εισηγήσεις:
-Ο ρόλος του ΕΣΠΕΛ στα Δημόσια Έργα

Ιωάννης Παπακωνσταντίνου,  Διευθυντής Ελέγχου EPTISA ΕΣΠΕΛ


-Εργαστηριακές Δοκιμές 


-Εργασίες Πεδίου

Θεόφιλος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Εργασιών Πεδίου EPTISA ΕΣΠΕΛ .
** Οι Αναλυτικές Εισηγήσεις από την Ιστοσελίδα ΣΠΕΔΕ .....ΚΛΙΚ ΕΔΩ



Kelyfos:Σύστημα εξωτερικής Θερμομόνωσης-Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων

Kelyfos:Σύστημα εξωτερικής Θερμομόνωσης-
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων
Ενημερωτική εκδήλωση  17-4-2013-Καστοριά
 
     Οι εταιρείες Dow Building Solutions, ISOMAT ΑΒΕΕ, POLYKEM AE και Ergoland Καστοριάς/Φιλίππου-Μούσιος διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση στο  Ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΟΣ


, στην Καστοριά,όπου ειδικευμένα στελέχη και συνεργάτες των εταιρειών,ενημέρωσαν για τα υλικά τους και τις τεχνικές εφαρμογής τους για εξωτερικές θερμομονώσεις των κτιρίων,που
συνιστούν ένα σύστημα με την ονομασία "Kelyfos",με στόχο την  ενεργειακή αναβάθμιση,σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

       Παραβρέθηκαν,Μηχανικοί-Ενεργειακοί Επιθεωρητές,Κατασκευαστές και Τεχνικά Συνεργεία της περιοχής που αφού ενημερώθηκαν,είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν στον τομέα των εξωτερικών μονώσεων.
    Το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" που καλύπτει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών,δυστυχώς έχει "βαλτώσει" εδώ και 2 μήνες για την Δυτική κ Κεντρ Μακεδονία, χωρίς ακόμη να φαίνεται φώς στον ορίζοντα.

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων:Fibran-Σπ.Κωνσταντινίδης:Ενημερωτική Εκδήλωση -Κορησός Καστοριάς

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων:
Fibran-Σπ.Κωνσταντινίδης:
Ενημερωτική Εκδήλωση
-Κορησός Καστοριάς
 

Στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας 'ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ"-Οικοδομικά Υλικά/Εκθεση Ειδών Υγιεινής,στην Κορησό,η Eταιρεία FIBRAN-Μονωτικά Υλικά,σε ειδική Ενημερωτική Εκδήλωση,στις 27-3-2013, παρουσίασε όλα τα Υλικά Εξωτερικής Θερμομόνωσης που παράγει και διαθέτει στο Εμπόριο, που συνθέτουν ένα σύστημα ενεργειακής αναβάθμισης του εξωτερικού κελύφους των κτιρίων(Ενεργειακή Ασπίδα),σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), με θερμομονωτικές πλάκες,σε κατάλληλα πάχη:

  • α) εξηλασμένης πολυστερίνης

  • β)Ορυκτοβάμβακα

    Στελέχη και συνεργάτες της Fibran ,παρουσίασαν βήμα-βήμα, τις τεχνικές εφαρμογές, με τα κατάλληλα υλικά και τον ενδεδειγμένο τρόπο τοποθέτησής τους,ώστε να αποφεύγονται λάθη που δημιουργούν αστοχίες της εξωτερικής θερμομόνωσης.

Οδηγός Θερμομόνωσης FIBRANB:Βρείτε απλά,το ενδεικτικό πάχος θερμομόνωσης για τα δομικά στοιχεία του Κτιρίου,ανά Κλιματική Ζώνη της Χώρας...ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
     Στην εκδήλωση, που χαιρέτησε αρχικά ο κ.Σπ.Κω/νίδης,παραβρέθηκαν Μηχανικοί-Ενεργειακοί Επιθεωρητές και Τεχνικά Συνεργεία Εφαρμογών της περιοχής Καστοριάς και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε ζητήματα εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων.
     Οπως είναι γνωστό,η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κτιρίων είναι καθοριστικής σημασίας στην Εξοικονόμηση Ενέργειας,ειδικά στη χώρα μας,με τον μεγάλο αριθμό παλιών κτιρίων.
 

      Ετσι πολλές εταιρείες έχουν επενδύσει και επενδύουν σ'αυτόν τον τομέα και μεγάλο μέρος του κατασκευαστικού δυναμικού στρέφεται στην δραστηριότητα αυτήν,με δεδομένη την γενική κρίση στον οικοδομικό τομέα..

      Το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" έδωσε ελπίδες στους ιδιοκτήτες κατοικιών για Ενεργειακή Αναβάθμιση,αλλά δυστυχώς κακοί σχεδιασμοί και αδιαφορία των αρμοδίων,οδήγησαν στην διακοπή του στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία εδώ και 2 μήνες και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.
       Σε επόμενα άρθρα μας,θα παρουσιάσουμε ανάλογες εκδηλώσεις και άλλων εταιρειών στην περιοχή Καστοριάς

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ:Μόνο για ''πλούσιους'' καταναλωτές τα οικιακά Φ/Β

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ:Μόνο για ''πλούσιους'' καταναλωτές τα οικιακά Φ/Β
   Αλλάζει πλήρως ο ρόλος των οικιακών φωτοβολταϊκών (μέχρι 10 κιλοβάτ), τα οποία από συντελεστής βελτίωσης του οικογενειακού εισοδήματος, μετατρέπονται απλώς σε εργαλείο υποκατάστασης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για ένα νοικοκυριό, ή διατήρησης του κόστους σε προκαθορισμένα επίπεδα σε επίπεδο 20ετίας.* Στόχος η κάλυψη αυτοκατανάλωσης και το πλεόνασμα φορτίου, στο δίκτυο χωρίς αποζημίωση(!)

     Στην κατεύθυνση αυτή ωθεί η νέα απόφαση για τις ταρίφες στα οικιακά φωτοβολταϊκά, η οποία κατεβάζει την τιμή με την οποία εξαγοράζονται οι 1.000 κιλοβατώρες, από 524 ευρώ που είναι σήμερα, σε 125 ευρώ για το 2013, με σταδιακή μείωση έως και το 2019 οπότε η ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαγοράζεται προς 80 ευρώ.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές που ενέκρινε τελικά το υπουργείο, είναι πολύ πιο χαμηλές και από αυτές που είχαν προκύψει από τη μελέτη που πραγματοποίησε η ΡΑΕ για την απόδοση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά.
     Ωστόσο με την κλιμάκωση που θέτει το υπουργείο, στην ουσία δείχνει ότι θέλει να προωθήσει τη διαδικασία του net metering, την οποία εισάγει το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και θα εφαρμόζεται για μικρές αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες.
   Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπάρχει η δυνατότητα, ώστε η παραγόμενη ενέργεια από τη μονάδα (φωτοβολταϊκό ή αιολικό) να συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια. Το τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, θα διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση.
    Η διαδικασία αυτή θα γίνεται περισσότερο αποτελεσματική, όσο αυξάνεται η τιμή της κιλοβατώρας, καθώς το κόστος της αυτοπαραγωγής είναι σταθερό με βάση την επένδυση που έγινε μία και μόνο φορά. Έτσι σε πρώτη φάση το net metering θα είναι ελκυστικό μόνο για μεγάλες καταναλώσεις άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο καθώς στις καταναλώσεις αυτές οι 1.000 κιλοβατώρες (μόνο ενέργεια) χρεώνονται προς περίπου 93 ευρώ.
   Ωστόσο ενόψει απελευθέρωσης των τιμολογίων, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις είτε λόγω ανόδου των τιμών των καυσίμων, είτε ανόδου των τιμών των ρύπων. Οπότε ένας καταναλωτής θα μπορεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στην κατοικία του να εξασφαλίζει σταθερή τιμή κιλοβατώρας με βάση το ύψος της επένδυσης που πραγματοποίησε.
   Όπως μάλιστα παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, μετά τη νέα απόφαση θα υπάρξει «πάγωμα» στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών, ενώ θα πιεστούν προς τα κάτω και οι τιμές, οι οποίες μέχρι πρόσφατα επηρεάζονταν σημαντικά από τα υψηλότατα περιθώρια απόδοσης που είχε η επένδυση στα οικιακά φωτοβολταϊκά.
    Πάντως για την εφαρμογή του νέου μέτρου, πολλά θα εξαρτηθούν από την υπουργική απόφαση που θα πρέπει να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου για τις ΑΠΕ. Σε αυτήν θα πρέπει να καθοριστούν πολλές λεπτομέρειες της σύμβασης συμψηφισμού , όπως πώς θα γίνονται οι χρεώσεις για τη χρήση δικτύων, οι χρεώσεις παγίων, κλπ. Για τα θέματα αυτά, θα πρέπει να κάνουν εισήγηση οι Διαχειριστές των δικτύων μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
   Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, τα εγκατεστημένα σε λειτουργία φωτοβολταϊκά σε στέγες είχαν συνολική ισχύ 341 μεγαβάτ, έναντι 316 μεγαβάτ τον Ιανουάριο. Η ενέργεια που παρήγαγαν πληρώθηκε προς 524,1 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.
   Μέχρι στιγμής είχαν εξαιρεθεί από την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου, μέτρο που ίσχυσε για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και το Μάρτιο ανέρχονταν σε 316 εκατομμύρια ευρώ.
    Το γεγονός της εξαίρεσης των οικιακών φωτοβολταϊκών, τα έσοδα των οποίων είναι επιπλέον και αφορολόγητα, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που επένδυσαν σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Πηγή: b2green.gr

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Alpha Bank: αναποτελεσματική η φορολογία των ακινήτων

Alpha Bank: αναποτελεσματική η φορολογία των ακινήτων
       Η κατοχή ακινήτων γίνεται πλέον ζημιογόνα για τους ιδιοκτήτες τους
       Μετά από πρωτοφανή πτώση την περίοδο 2008-2012, η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων σήμερα έχει καθηλωθεί σε υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει να μειώνεται, συμπαρασύροντας πολλούς σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.
     Επίσης, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων, ο αριθμός των συμβολαίων συναλλαγών επί ακινήτων το 2012 μειώθηκε κατά 83,3% σε σχέση με το 2005 ενώ η αναζωπύρωση της αγοράς ακινήτων εμποδίζεται από το κομφούζιο που επικρατεί στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με τα διάφορα νέα φορολογικά μέτρα να αποφασίζονται χωρίς εξασφάλιση της δυνατότητας επιβολής τους και χωρίς να εξετάζεται η σχέση τους με προϋπάρχοντα μέτρα που ήδη επιβαρύνουν τα ακίνητα για τον ίδιο σκοπό οδηγώντας έτσι σε υπερ-φορολόγηση, ιδιαίτερα των συνεπών φορολογουμένων
       Η αποτελεσματική φορολόγηση της πραγματικής αξίας και της υπεραξίας των ακινήτων είναι δίκαιη και αναγκαία στο βαθμό που αυτή η αξία οφείλεται σε υποδομές και υπηρεσίες που παρέχονται από το κράτος. Ωστόσο, όταν η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων διογκώνεται ανεξέλεγκτα σε μη βιώσιμα επίπεδα, όπως συμβαίνει το 2013, η κατοχή ακινήτων γίνεται πλέον ζημιογόνα για τους ιδιοκτήτες τους και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αγορά για τη ρευστοποίηση ενός μέρους αυτών των ακινήτων. Χωρίς δε την αναζωπύρωση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, η αποτελεσματική εφαρμογή της όποιας φορολογίας επί των ακινήτων, και ακόμη και αυτής της ίδιας της φορολογίας εισοδήματος, δεν είναι εφικτή

.....Ολο το άρθρο ΚΛΙΚ ΕΔΩ

****Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη της Alpha Bank
Πηγή: tovima.gr