Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΟΠΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
 
1. Αυτεπιστασία   σε μικρά έργα.
Κατασκευή από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, με πρόσληψη επί μέρους συνεργείων ή υπεργολάβων οικοδομών.
Αφορά μικρά , απλά έργα. Χρειάζεται  καλή συνεργασία ιδιοκτήτη-Μηχανικού πέρα, απ΄την τυπική Τεχνική Επίβλεψη, για να μη κάνει κάθε «μάστορας» τα δικά του         « μαστορικά» ,  ( τα συνήθη ξέρω εγώ κλπ)
2.  Ανάθεση σε εργολάβο  « με το κλειδί στο χέρι».
Όταν ο ιδιοκτήτης δεν διαθέτει χρόνο και γνώσεις   προτιμά   να αναθέσει την κατασκευή με γενική εργολαβία με τα υλικά για πλήρη αποπεράτωση και παράδοση του έργου  «με το κλειδί στο χέρι».
Κι εδώ χρειάζεται προσοχή , αν πρόκειται για «Πιστοποιημένο»  Μηχανικό (Διπλωματούχο ή Πτυχιούχο) ή απλά για «εργολάβο» εμπειροτέχνη.Υπάρχουν βέβαια και «εμπειροτέχνες» εργολάβοι, με μεγάλη εμπειρία  και συνέπεια,αλλά σήμερα οι κατασκευές έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και όχι μόνο εμπειρία.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται αναλυτικά οικονομικά  τεύχη ( Αναλυτικές προϋπολογισμός, Τεχν.Περιγραφή,  Συγγραφή υποχρεώσεων, Χρονοδιάγραμμα, Εργολαβική Σύμβαση) και Επίβλεψη Μηχανικού.
3. Διοίκηση έργου για λογαριασμό  ιδιοκτήτη.
Ένας ενδιάμεσος τρόπος, είναι η ανάθεση σε Μηχανικό  ( τον ίδιο τον Μελετητή, ή άλλο ή και άλλους σε μεγάλο έργο) της Διοίκησης εκτέλεσης του έργου (το «κουμάντο») για λογαριασμό του, με απολογιστικό τρόπο. Σε κάθε φάση ο ιδιοκτήτης συννενοείται και συναποφασίζει με τον Μηχανικό  στην  οργάνωση    , στον προγραμματισμό κατασκευής του έργου, στις  επιλογές    ποιοτικών στοιχείων κατασκευής  και ο Μηχανικός τα εφαρμόζει, με Ειδική Συμφωνία  αποζημίωσης, σαν ποσοστό της τελικής δαπάνης του έργου.
4.  Αντιπαροχή
Ο οικοπεδούχος με εργολαβική σύμβαση , «εργολαβικό» Αντιπαροχής, προσφέρει σε εργολάβο το οικόπεδό του για ανοικοδόμηση και εκμετάλλευση και λαμβάνει    διακεκριμένα τμήματα   της οικοδομής (οριζόντιες ιδιοκτησίες:διαμερίσματα-καταστήματα) σε ποσοστά της όλης οικοδομής πχ 35% -50% ανάλογα με την εμπορικότητα της περιοχής.
** Επικοινωνείστε με το Γραφείο μας για οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου