Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ενεργ Αναβάθμιση Κτιρίων:Απόφαση-Νέα Οδηγία Ευρωπ Ενωσης

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ:Απόφαση των"27" για Εφαρμογή Νέας Οδηγίας ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ των «27» συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της νέας αυστηρότερης Οδηγίας ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ενώ ο Επίτροπος Ενέργειας ζητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση

       Ο επόμενος προυπολογισμός της Ε.Ε. να εστιάσει περισσότερο σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια ζήτησε ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, μετά τη συμφωνία των κρατών μελών στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στο Λουξεβούργο, για την πλήρη εφαρμογή της νέας Οδηγίας ενεργειακής απόδοσης.
        Οι "27" θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της νέας Οδηγίας, που θέτει αυστηρότερα όρια και προϋποθέσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, εντός 18 μηνών από την εφαρμογή της, δηλαδή έως την άνοιξη του 2014.
      Ο Επίτροπος Ενέργειας, αφού επισήμανε ότι η εφαρμογή της νέας Οδηγίας είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη εστίασε σε θέματα χρηματοδότησης των σχετικών προγραμμάτων, λέγοντας ότι το βασικότερο εμπόδιο της ενεργειακής απόδοσης είναι η προαπαιτούμενη αρχική επένδυση κεφαλαίου
     Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι "με την υιοθέτηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η Ε.Ε. έχει δώσει μια "καλή εποικοδομητική προσφορά" σε όλες τις τοπικές αρχές, τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τα κράτη-μέλη, ώστε να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά χρήματα περισσότερο από ότι στο παρελθόν", για να συγχρηματοδοτήσουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων".
      Ο κ. Έτινγκερ κάλεσε τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων και του δημόσιου τομέα, υπογραμμίζοντας ότι "η Οδηγία ενεργειακής απόδοσης είναι το σημαντικότερο εργαλείο της Ε.Ε. για την επίτευξη του 20% του ενεργειακού στόχου μέχρι το 2020, αν και ξέφυγε από τον πρωταρχικό του στόχο".
      Παράλληλα επισημάνθηκε ότι οι δαπάνες της Ε.Ε. για εισαγωγή ενέργειας κόστισαν περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής.

πηγή: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2012/2012_08/NEWSLETTER20120822.pdf     22 8 2012

1 σχόλιο: