Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Αναμένονται ευνοϊκότερες αλλαγές

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Αναμένονται ευνοϊκότερες αλλαγές

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ  Χρ. Σπίρτζης προτείνει τέσσερις βασικές αρχές για την οριστική λύση του φαινομένου

     Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας αναδεικνύονται οι θέσεις και οι προτάσεις του Τεχνικού ΕπιμελητηρίουΕλλάδας για τα πολεοδομικά θέματα, ιδίως για την τροποποίησηκαι βελτίωση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Απότην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, γίνεται γνωστό ότι οι προτάσειςπου έχει διατυπώσει το ΤΕΕ συναντούν γόνιμο έδαφος τόσο στοαρμόδιο υπουργείο, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεταινα αντιμετωπιστεί το θέμα σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο άμεσα,μόλις οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις το επιτρέψουν.

 ΘΕΣΕΙΣ ΤΕΕ: Σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης έχει παρουσιάσει τις θέσεις του ΤΕΕ για το θέμα των αυθαιρέτων προτείνοντας τέσσερις βασικές αρχές για την οριστική λύση του φαινομένου οι οποίες είναι:
  • Πρώτον, να υπάρξει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, που συνεπάγεται διαφορετική αντιμετώπιση της κάθε κατηγορίαςπολεοδομικής παράβασης, με κοινωνικά κριτήρια, με πρόστπου θα μπορεί να αντέξει και ο πολίτης αλλά και με διασφάλιση τουπεριβαλλοντικού ισοζυγίου.
  • Δεύτερον, η πρόταση του ΤΕΕ σχετίζεται με την ένταξη τωναυθαιρέτων που ανήκουν σε περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθείΓενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), ώστε να πιεστούνκαι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και των ΟΤΑ για την ολοκλήρωσητου μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου: Αυτό του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Tρίτον, να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου, με τηνάμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων και τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και
  • Τέταρτον, να οριστεί μια διαδικασία που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και ταυτόχρονα δεν θα μας αναγκάζει να ξαναζήσουμε ουρέςστα υποστελεχωμένα πολεοδομικά γραφεία από τα ξημερώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Χρήστος Σπίρτζης έχει προτείνει, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των προστίμων εν μέσω κρίσης αφενός μεν τα πρόστιμα να μειωθούν
δραστικά, αφετέρου δε να οριστεί ένα μηνιαίο ποσό δόσης τητάξης π.χ. των 100 ευρώ και η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου να προσδιορίζεται από το απαιτούμενο διάστημα μέχρι τηντελική εξόφληση του. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΤΕΕ έχει ζητήσει αφού υπάρξει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων για πολεοδομικές υπερβάσεις μικρής κλίμακας η διαδικασία της τακτοποίησης να
παραμείνει διαρκώς ανοιχτή.

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Ο Τύπος καταγράφει εξάλλου ότι ανοιχτό τοενδεχόμενο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης αφήνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Ειδικότερα η εφημερίδα «Έθνος» δημοσίευσε ότι «αν και η μορφή των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, οι δύο ενδεχόμενες αλλαγές που εξετάζονται από το υπουργείο είναι η μείωση των προστίμων ή η αύξηση των δόσεων για την καταβολή τους στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και το ΤΕΕ. Κι αυτό γιατί η διαδικασία τακτοποίησης έχει σχεδόν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά, ενώ και η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση εκπνέει στις 14Σεπτεμβρίου».

Ο Τύπος γράφει επίσης ότι «πηγές του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες βελτιωτικές ενέργειες αλλά οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν,πάντως, ότι το ζήτημα της μείωσης των προστίμων έως και κατά 40% όπως ήδη έχει ζητηθεί από κλάδους της αγοράς, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει καθώς «αγκάθι» γι΄αυτό αποτελεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι δεν αποκλείεται τελικώς να επικρατήσει η πρόταση για αύξηση των δόσεων ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για κανονισμό των δόσεων βάσει και εισοδηματικών κριτηρίων».

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η γενική εικόνα που παρουσιάζεται στα δημοσιεύματα του Τύπου, για την πορεία των δηλώσεων είναι ότι μέχρι τώρα και ύστερα από περίπου έναν χρόνο που «τρέχει» η ρύθμιση της τακτοποίησης, έχουν υπαχθεί σ΄αυτή περίπου 400.000 αυθαίρετα από τα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο που υπολογίζεται ότι θα πρέπει να υπαχθούν. Μια μεγάλη μερίδα αυτών πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα και όχι κατοικίες. Από τα ήδη δηλωθέντα έχουν εισπραχθεί περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τελική αποπληρωμή των δόσεων υπολογίζεται ότι στα ταμεία του Δημοσίου θα έχουν εισρεύσει απ΄ αυτά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο το κλίμα της απροθυμίας των ιδιοκτητών να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα δεν φαίνεται να αλλάζει έως τις 14 Σεπτεμβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν και ξεκίνησαν τη διαδικασία, δεν την προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης έχει ζητήσει αφού υπάρξει κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, για πολεοδομικές υπερβάσεις μικρής κλίμακας η διαδικασία της τακτοποίησης να παραμείνει διαρκώς ανοιχτή.
        Η διαδικασία τακτοποίησης έχει σχεδόν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά, ενώ και η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου.

πηγή:
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INFO_TEE/INFO_2012/2012_08/NEWSLETTER20120801.pdf  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου