Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε ισχύ

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε ισχύ


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών, τίθεται σε ισχύ ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ) με έναρξη ισχύος 3 μήνες από την έκδοσή της, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 407-Β-2010) η απόφαση για τον νέο Κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).


Με τον ΚΕΝΑΚ θεσμοθετείται ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός στον κτιριακό τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες δράσεις:


• Εκπόνηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

• Θέσπιση ελάχιστων ορίων κατανάλωσης ενέργειας

• Ενεργειακή Κατάταξη Κτιρίων (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης)
• Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού



Η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο, εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται: α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά στο σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και β) στη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς. Ως κτίριο αναφοράς νοείται κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο που πληρεί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Τα οφέλη από τον ΚΕΝΑΚ είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Τα οικονομικά οφέλη αφορούν κυρίως στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και εξόδων συντήρησης των κτιρίων και στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα κοινωνικά οφέλη αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη αφορούν στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
*από newsletter της εταιρείας λογισμικού Civiltech


Με τον ΚΕΝΑΚ,υπογραμίζεται και από το ΥΠΕΚΑ, θεσμοθετείται ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός στον κτιριακό τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος,

Για περισσότερα ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν πλήρως για τον ΚΕΝΑΚ που αλλάζει και τον τρόπο έκδοσης Οικοδομικών Αδειών αφού αντικαθιστά πλέον την Μελέτη Θερμομόνωσης με "Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου" μπορούν να τον "κατεβάσουν" στον Η/Υ τους με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Με το Πρόγραμμα "Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων" και τι θα ισχύσει θα ασχολοηθούμε σε άλλη ανάρτησή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου